Frågor och svar – Dvärgbandmask – hur farligt är det?

Uppdaterad
Publicerad

Eva Osterman Lind, veterinär och parasitolog på Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, svarar på frågor om dvärgbandmasken.

Att man nu har hittat ett fall av dvärgbandmask i Sverige, hur farligt är det?

-Det är väldigt sällan som en människa infekteras. Det allvarliga är att i det område där vi har smitta så måste man lära sig att hantera det här. När man är ute i naturen så ska man bete sig på rätt sätt, man måste vara lite försiktigare.

Var riskerar man att smittas av det här? Finns risken i hela landet nu?

-I dag kan jag inte säga annat än att det är i området Lanneröd, norr om Uddevalla. Nu har vi fler rävar från området som vi ska undersöka så fort vi kan. Men vi har ju sedan år 2000 samlat in och undersökt 200-300 rävar per år för den här parasiten, och vi har inte haft några indikationer på att det funnits förrän nu. Det är en långsam spridning. Vi undersöker i hela landet enligt plan, eftersom vi ska undersöka 300 rävar även i år. Och därutöver gör vi nu en utökad undersökning av räv i Västra Götaland och Halland.

Hur stor är risken att smittas?

-Det är en liten risk, väldigt liten. Det här är en ovanlig sjukdom. Av de människor som får i sig äggen så är det bara en på hundra som drabbas av att äggen utvecklas till larver och angriper levern.

Hur kan man smittas?

Det är bara från värddjur som vi människor kan smittas. Det är via hund, räv och mårdhund, om den får fäste. Det är genom avföringen som äggen sprids. I Schweiz har man kommit fram till att hunden är den största smittkällan till människa. Äggen kan finnas i hundens päls, i synnerhet i bakdelen och runt nosen, eftersom de slickar sig. Eller om man är ute i skogen där smittad räv finns, så kan man smittas av att ägg i rävens avföring finns på bär eller genom att man får det på stövlarna, så att man senare får det på händerna.

Kan man pussa sin hund om man vistas i ett smittat område?

-Då skulle jag avmaska och schamponera min hund först. Om det är en hund som bor i smittat område och äter gnagare, då bör man avmaska. När det gäller knähundar som inte tar gnagare är risken liten, eller obefintlig, att de sprider parasiten.

Kan man äta svamp plockad i skogen?

-I regel lagar du ju till svampen, och hettar man upp den så dör eventuella ägg. Man plockar svampen, tvättar händerna och sen hettar man upp svampen, då är det ingen fara.

Kan man äta bär?

-Bär kan du skölja, men ska det vara en garanti så ska man ju hetta upp dem också.

Men redan i dag finns ju utländska bär och svampar i butikerna, har inte risken funnits redan där?

-Jo, det stämmer. Baltikum och Tyskland har parasiten och vi äter ju tyska bär, så i det avseendet finns ju risken redan.

Hur vet man om man är smittad?

-Det går inte att gissa sig till förrän man får symtom, och då har det gått långt.

Hur orolig ska man vara?

-Man behöver inte vara jätteorolig för att man ska bli sjuk av den här parasiten, men man måste tänka ett steg längre än vad vi har varit vana vid tidigare. Det är bra om man lär sig att parasiten finns och hur den smittar.

Linda Bock

linda.bock@svt.se

Att tänka på

Om du vistas i naturen i ett smittat område:

* Tvätta händerna.

* Sätt dig inte och ät matsäck direkt efter att du har plockat blåbär. Tvätta händerna emellan.

* Hetta upp svamp innan du äter den. Skölj bär (och hetta upp om du vill vara helt på den säkra sidan).

Om du har hund i ett smittat område

* Hundar som äter smågnagare (vanligare än man tror) kan behöva avmaskas en gång i månaden.

* Tvätta händerna oftare när du umgås med hunden, om du inte avmaskat den. Pussa den inte och håll den kopplad.

* Hantera avföringen som att den är smittsam och lägg den i kärl för brännbart avfall innan avmaskning och tre dagar efter avmaskning.

Källa: SVA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.