Britta Björkholm, chef för avdelningen för livsmedel och vatten på Smittskyddsinstitutet, reder ut vad som gäller när man vill undvika ehec-smittad mat.
När man står där vid grönsaksdisken, ska man undvika att köpa hem spanska och tyska grönsaker nu?
-Nej, det är i Tyskland som smittan sprids och det indikerar att det inte är spanska grönsaker i stort som är problemet. Just när man befinner sig i Tyskland ska man undvika att äta gurka, sallad och tomat enligt rekommendationen från myndigheterna.
Om man är på plats i Tyskland, är det bara råa grönsaker man ska undvika eller kan det finnas smitta i annan mat också?
-Nej, det verkar vara gurkan som är boven i dramat. Det har inte kunnat uteslutas helt att det är tomater eller sallad som smittan spridits i, och därför har rekommenderat att man undviker det också.
Ska man undvika att åka till Tyskland överhuvudtaget?
-Det finns ingen reserestriktion på grund av ehec-smittan, utan det enda rådet från myndigheterna är just nu att undvika gurka, tomat och sallad när man befinner sig i norra Tyskland.
Kan gurkor från samma parti som sprider smittan i Tyskland finnas på marknaden i Sverige?
-Livsmedelsverket har gått ut med en förfrågan till svenska företag om de har importerat gurkor från samma parti. Så vitt jag vet så verkar ingen ha gjort det. Och eftersom ingen smitta har börjat spridas här, utan de som blivit sjuka i Sverige har smittats i Tyskland, så verkar det vara så.
Räcker det verkligen med att bara skölja grönsaker för att undvika smitta?
-Om det finns bakterier i grönsaker så sitter de på utsidan, och då ska det räcka med att skölja noga. Men hundra procent säker kan man inte vara om man inte kokar grönsakerna. Sen är det viktigt att tänka på att inte använda samma skärbräda som man använt till kött när man skär upp grönsakerna.
Så tillagad mat är helt säker för ehec?
-Ja, upphettning är det allra bästa. Om den står på varmhållning för länge så kan det ju börja växa andra saker i maten, men annars så är det ett säkert sätt att undvika smitta.
Louise Josborg
louise.josborg@svt.se