SVT:s meteorolog: ”Ovanligt med så höga temperaturer”

Uppdaterad
Publicerad

Extremvädret slår till mot Europa och kopplar ett rejält värmegrepp om kontinenten nästa vecka.

Kombinationen av en haltande storm över Atlanten och högtryck över Centraleuropa får varm luft från Afrika att spridas i Europa. Även Sverige kommer att påverkas.

– Det kommer upp på onsdag. I Skåne kan det bli 28 grader. Blekinge och Småland kan få över 25 grader.

SVT:s meteorolog Deana Bajic (till höger) säger att det är ovanligt med temperaturer över 40 grader såhär tidigt på sommaren Foto: Thomas Padilla / AP / TT / SVT

Varmast blir det i Spanien, stora delar av Frankrike, Tyskland, Tjeckien, Polen och Österrike.

”En ny normal”

Att vi får den här typen av extremväder oftare är helt klart kopplat till klimatförändringarna, menar Michael Tjernström, professor i gränsskiktsmeteorologi.

– Det blir som en ny normal, kan man säga, eftersom hela globen har blivit varmare kommer det som tidigare har varit värmeböljor att bli ännu varmare än tidigare, säger han.

Ovanligt med så höga temperaturer

Även om värmeböljor inte är ovanliga överallt, är de inte lika vanliga i Centraleuropa. På många ställen kan det bli mellan 12 och 16 grader varmare än normalt.

– I de centrala delarna av Europa är det väldigt ovanligt med så höga temperaturer. Över 40 grader i Spanien, Portugal och Frankrike är väldigt ovanligt så tidigt på sommaren, säger Deana Bajic.

Detta betyder dock inte att somrarna alltid kommer att vara varma.

– Sommarvädret kommer fortfarande att vara väldigt skiftande och risken för kalla och regniga somrar kommer fortfarande att finnas kvar. Men sannolikheten att man får den här typen av värmeböljor är redan större, och kommer att bli ännu större i framtiden. Särskilt i medelhavsområdet och södra Europa, säger Michael Tjernström.

Klass 1 – Mycket höga temperaturer:

Maximal dygnstemperatur på 30 grader eller mer under tre till fyra dagar i följd.

Klass 2 – Extremt höga temperaturer:

Maximal dygnstemperatur på 30 grader eller mer, fem dagar i följd. Alternativt maximal dygnstemperatur på 33 grader eller mer, tre dagar i följd.

Källa: SMHI

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer