Svalkande dopp i havet – nästa vecka kan det behövas. Temperaturer på över 40 grader väntas på flera håll i Europa. Foto: Johan Nilsson/TT

Extrem värmebölja slår mot Europa

Uppdaterad
Publicerad

Varma vindar från Afrika får temperaturen i Europa att skjuta i höjden nästa vecka, rapporterar The Guardian, – och de höga temperaturerna kan bli farliga.
– Det extremt varma vädret håller i sig hela veckan, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

En värmevåg som kan slå rekord i temperaturtoppar väntas nå större delar av kontinentala Europa nästa vecka. Så höga temperaturer som 40 grader väntas drabba Spanien, Tyskland och Frankrike. Att temperaturen hamnar under 20 grader nattetid kommer vara ovanligt.

Hetta i Europas huvudstäder

Kombinationen av en haltande storm över Atlanten och högtryck över Centraleuropa trycker varm luft från Afrika över kontinenten. Spanien får höga temperaturer redan under helgen och de når Frankrike på måndag. Städer som Madrid, Milano, Prag, München och Zürich väntas få sina varmaste temperaturer hittills. Även Wien, Budapest, Belgrad och Sofia får mycket varmt väder senare under veckan.

BBC rapporterar också att Storbritannien står inför en ”Saharasommar”, med en temperatur på minst 30 grader i stora delar av landet.

Frankrike höjer beredskapen

Frankrikes hälsominister Agnès Buzyn har varnat sjukhus och åldersdomshem efter förra årets värme som resulterade i mer än 1 500 döda i juli och augusti, och uppmanat till en hög beredskap för en liknande situation. 2003 drabbades Europa av en värmebölja som krävde omkring 50 000 dödsoffer, varav 15 000 bara i Frankrike.

– Värmeböljor är inte ovanligt, och är bland det farligaste vädret vi har. Men det är inte lika vanligt att till exempel Tyskland drabbas, säger Nils Holmqvist.

Vad ska man tänka på vid extremt varmt väder?

– De hårdast utsatta är ofta barn, sjuka och gamla. Tänk på att dricka mycket vatten och håll till i skuggan.

Värmeböljor allt vanligare

De senaste dagarna har det varit normala temperaturer för årstiden i Europa – men snabbt växlande väder blir allt mer vanligt.

Vad får vi se för väder i Sverige?

Det blir ett svalare väder under veckan. Men i framtiden kommer vi i norr också få varmare temperaturer i takt med att planeten värms upp.

Klass 1 – Mycket höga temperaturer:

Maximal dygnstemperatur på 30 grader eller mer under tre till fyra dagar i följd.

Klass 2 – Extremt höga temperaturer:

Maximal dygnstemperatur på 30 grader eller mer, fem dagar i följd. Alternativt maximal dygnstemperatur på 33 grader eller mer, tre dagar i följd.

Källa: SMHI

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.