Det är Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna som har gått framåt bland väljarna sedan valet i september. På bild: Stefan Löfven (S) och Jimmie Åkesson (SD). Arkivbilder. Foto: Pontus Lundahl, Anders Wiklund/TT

SVT/Novus väljarbarometer: S och SD framåt – L och M backar

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna har gått framåt bland väljarna sedan valet i september. Detta enligt SVT/Novus väljarbarometer i december.

Sverigedemokraterna har ökat med 2,3 procentenheter sedan valet och har nu 19,8 procent och är därmed näst största parti, större än Moderaterna. Socialdemokraterna har ökat med 1,7 procentenhet och får 30,0 procent. Kristdemokraterna har gått fram 0,3 procentenheter till 6,5 procent.

– Socialdemokraterna ser ut att ha vunnit på att leda övergångsregeringen under hösten, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

Centerpartiet som stått i centrum i mycket av händelserna under hösten har samma resultat som i valet, 8,6 procent.

Mätningen i siffror

Förändringen sedan valresultatet i parentes

  • Socialdemokraterna 30,0 % (+1,7)
  • Vänsterpartiet 7,7 % (-0,3)
  • Miljöpartiet 4,0 % (-0,4)
  • Moderaterna 18,3 % (-1,5)
  • Centerpartiet 8,6 % (+0,0)
  • Kristdemokraterna 6,5 % (+0,2)
  • Liberalerna 3,9 % (-1,6)
  • Sverigedemokraterna 19,8 % (+2,3)
Foto: SVT

Liberalerna skulle åka ut vid val i dag

Moderaterna har backat med 1,5 procentenheter, och får 18,3 procent. Vänsterpartiet har backat med 0,3 procentenheter till 7,7 och Miljöpartiet har backat med 0,4 procentenheter till 4,0 och ligger därmed precis på riksdagens fyraprocentsspärr. Liberalerna är det parti som gått tillbaka mest, 1,6 procentenenheter, och skulle enligt undersökningen åka ur riksdagen om det vore val i dag, med 3,9 procent.

I läget mellan de traditionella blocken har det rödgröna blocket ökat. Det skiljer i dag 4,4 procentenheter, till de rödgrönas fördel. Detta är dock långt i från att få en egen majoritet i riksdagen och utifrån de här siffrorna ser det inte ut som om ett eventuellt extra val skulle göra det lättare att bilda regering än vad det är i dag.

– Men vid ett eventuellt extra val tror jag samtidigt att det kommer att börja hända saker. Då har väljarna sett på riktigt hur partierna agerat, i dag vet vi ju inte hur det går i slutänden, säger Torbjörn Sjöström.

SVT/Novus väljarbarometer december 2018: Skillnaden mellan de politiska blocken jämfört med valresultatet. Grafik: SVT

Novus har för den här mätningen sökt 10 742 personer telefon mellan den 12 november och 16 december.  5 414 personer svarade.

SVT/Novus väljarbarometer genomförs inom ramen för Novus telefonomnibus. Undersökningen genomförs med hjälp av telefonintervjuer med ett riksrepresentativt urval svenska medborgare 18 år och äldre utan övre åldersgräns.

Undersökningen ger svar på frågan hur man skulle rösta om det var val till riksdagen i dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet