Richard Jomshof Foto: Jonas Ekströmer/TT

Så reagerar partierna på SVT/Novus väljarbarometer

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna har olika förklaringar till att partierna gått framåt bland väljarna efter valet i september.

– Det kan bero på att det nu finns ett missnöje med att det inte går att få fram en regering, säger SD:s partisekreterare Richard Jomshof.

SVT/Novus väljarbarometer i december visar att Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna har flyttat fram sina positioner i väljaropinionen, medan Liberalerna och Moderaterna backar.

Anser sig sidsteppade

Richard Jomshof, partisekreterare i Sverigedemokraterna, tror att det har att göra med att det nu finns ett missnöje mot att det inte går att få fram en regering och att SD ”är sidsteppade”.

Regeringsbildningen

Lena Rådström Baastad, partisekreterare i Socialdemokraterna anser att framgången bottnar i ett stabilt ledarskap.

– Väljarna känner att Socialdemokraterna och Stefan Löfven gett samma besked före valet och efter valet och Stefan Löfven har stått för ett stabilt ledarskap under hela hösten, säger hon.

L: Sverige måste få en regering

Liberalerna har svårt att analysera siffrorna ”i det besvärliga läge som Sverige är i nu”.

– Nu måste vi se till att Sverige får en regering, säger Maria Arnholm, partisekreterare i Liberalerna.

Kan det bero på att väljarna känner att de inte riktigt vet var de har er?

– Man kan inte riktigt veta hur väljarna tänker. Jag förstår om väljarna är förvirrade över den situation vi nu befinner oss i, säger Maria Arnholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet