SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein. Foto: SVT

”Framgång för Åkesson att göra gemensamt utspel”

Uppdaterad
Publicerad

Det gemensamma utspelet är en framgång för Sverigedemokraterna och partiledaren Jimmie Åkesson, menar SVT:s politiska kommentator Elisabeth Marmorstein.

Men trots det nya samarbetet står SD och L fortfarande långt ifrån varandra i migrationspolitiken.

– Det de är överens om idag är en minsta gemensamma nämnare, säger Elisabeth Marmorstein.

På söndagen presenterade M, SD, KD och L ett gemensamt migrationsförslag. Det innebär att de fyra partierna nu är överens om att försöka stoppa delar av regeringens migrationsförslag. De har inte majoritet i riksdagen och det är osannolikt att det gemensamma förslaget röstas igenom, men det finns fler poänger. Det menar SVT:s politiska kommentator Elisabeth Marmorstein.

– Poängen med det här utspelet är minst lika mycket att skicka en signal om samsyn i den här konstellationen till höger vars gemensamma mål är ett regeringsskifte. Och den signalen är viktig för alla fyra, säger hon.

Viktig signal för L och SD

Inte minst är det gemensamma ställningstagandet betydelsefullt för Jimmie Åkesson (SD).

– Det är förstås en framgång att göra ett gemensamt utspel med tre andra partiledare i den fråga som är SD:s absolut viktigaste, som är hela meningen med föreningen. Ambitionen från Åkesson på senare tid har ju också varit att signalera att han är villig att kompromissa i ett det här nya samarbetet, att SD inte kommer ställa ultimativa krav, ens i migrationspolitiken.

Liberalerna lär vilja understryka att de andra partierna sällat sig till Liberalernas linje i frågan, tror Elisabeth Marmorstein.

– För Nyamko Sabuni handlar det om att visa att det är lättare att få igenom partiets politik genom ett samarbete till höger än i januarisamarbetet, det var ju en av målsättningarna med partiets besked i regeringsfrågan i slutet av mars, säger hon.

Fortsatt nej till regeringssamarbete

Elisabeth Marmorstein tror dock inte att det nödvändigtvis är ett första steg mot en regering där SD ingår.

– Det säger Ulf Kristersson, Ebba Busch och Nyamko Sabuni fortsatt bestämt nej till men utspelet tydliggör återigen att de här fyra partierna kommer att samarbeta vid ett eventuellt regeringsskifte. Man ska komma ihåg att det är långtifrån säkert att SD verkligen vill ingå i en eventuell M-ledd regering. Att göra det innebär ju att man tvingas ta ansvar för hela regeringens politik och det kan kosta på i väljarstöd för ett parti som vuxit mycket på väljarnas missnöje med den förda politiken.

I kväll ska Nyamko Sabuni och Jimmie Åkesson mötas i en duell om migrationspolitiken, vad kan vi vänta oss där?
– L och SD står fortsatt väldigt långt ifrån varandra i migrationspolitiken, det de är överens om idag är en minsta gemensamma nämnare, så det finns gott om frågor de kan debattera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.