– Nu kan vi mäta mikroberna i alla människors magar, säger professorn Tim Spector. Foto: TT

Framtiden: Skräddarsydd kost och avföringstester

Uppdaterad
Publicerad

Trenden att äta mat som är bra för vår tarmflora kommer att fortsätta, tror professor Tim Spector, professor i genetik och epidemiologi vid King’s College i London. I framtiden kommer vi att skräddarsy vår kost beroende på mikroberna i våra magar och alla kommer att testa sin avföring regelbundet, precis som vi gör i dag med urin, blod och blodtryck.

Hur mycket vet vi i dag om hur de här små mikroberna i våra tarmar påverkar vår hälsa?

– Ganska mycket. Vi vet hur viktiga de är. Studier på möss visar att vi inte klarar oss utan dem. Vi vet att mikroberna inte bara styr vår aptit, producerar vitaminer och smälter maten. De styr även vårt immunförsvar. Vi har utvecklats med dem i miljontals år. De är avgörande för vår hälsa, säger Tim Spector.

Agenda

En del ser den här nya trenden kring tarmbakterier som en tänkbar bot för en rad sjukdomar och hälsoproblem – olika former av beroende, depressioner och Alzheimers sjukdom. Är det verkligen så?

– Nej. Alla nya forskningsrön brukar haussas upp en smula, säger Tim Spector som menar att vi ska vara vaksamma när folk gör reklam på nätet för produkter som sägs bota allt det här.

Men han säger också att personer med dessa sjukdomar lider av störd tarmflora, som kan bero på deras sjukdom i sig, men också ha andra orsaker.

– Det antyder att man kan göra något åt det. Man kan inte bota det men det kan vara värt att undersöka, säger han.

Tim Spector, professor i genetik och epidemiologi vid King’s College i London och författare till boken Matmyten. Foto: SVT

Rådet: Ät mer fibrer av olika slag

Den mat vi européer äter i dag innehåller bara hälften så mycket fibrer som vi behöver, enligt Tim Spector. För att gynna tarmbakterierna bör vi äta olika sorters fibrer, som främst finns i frukt, grönsaker och vissa nötter och frön.

– De gör att bakterierna hålls vid liv, säger han.

Tim Spector tror inte att ”tarmtrenden” kommer att försvinna – snarare tvärtom.

– Jag tror att den kommer att fortsätta. Det är ju som om vi hade upptäckt ett nytt organ i våra kroppar, säger han.

”Alla kan låta sig testas”

– Nu kan vi mäta mikroberna i alla människors magar. Det har likheter med de genetiska upptäckterna för tio år sedan. Alla kan låta sig testas. Beroende på vilka mikrober du har kommer du att reagera olika på olika livsmedel. Snart kommer vi att kunna skräddarsy vår kost beroende på mikroberna i magen, säger han.

– Tekniken finns och jag tror att vi kommer att använda den. I framtiden kommer alla att testa sin egen avföring regelbundet precis som vi gör med urin, blod och blodtryck.

Se hela intervjun med Tim Spector i Agenda söndag 3 december kl 21.15 i SVT2 och SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet