Kung Carl XVI Gustaf, som fyller 75 år på valborgsmässoafton, får uppvaktning från förvarsmakten. Foto: Anders Wiklund /TT

Kung Carl Gustaf 75 år

Uppdaterad
Publicerad

Kung Carl XVI Gustaf fyller 75 år i dag på självaste Valborgsmässoafton. Kungens födelsedag brukar i vanliga fall firas stort med mängder av folk, men i år blir det annorlunda på grund av coronapandemin.

Kungen och drottningen firar födelsedagen på Stockholms slott. Under förmiddagen hölls en mindre mottagning, där kungen tog emot bland andra statsminister Stefan Löfven (S) och riksdagens förste vice talman Åsa Lindestam (S), som fick äran att hoppa in eftersom talman Andreas Norlén (M) är förkyld.

I gåva från regeringen och riksdagen fick kungen en porträttmedaljong föreställandes sig själv, som ska hänga i riksdagshuset tillsammans med den medaljong av kung Gustaf VI Adolf som sedan tidigare hänger i riksdagen. Plaketten, som är gjord i gips, är formgiven av Ernst Nordin.

Riksdagen och regeringen uppmärksammade kungens 75-årsdag med en porträttmedaljong i gips av konungen som ska hänga i riksdagshuset. Foto: Anders Wiklund /TT

Födelsedagen högtidlighölls även med flyguppvisning vid slottet och traditionsenlig kanonsalut från Skeppsholmen i Stockholm, Kungshall i Göteborg, Kusthöjden i Härnösand och Kvarnängen i Boden.

Kung Carl XVI Gustaf hedras på sin 75-årsdag med en överflygning av Team 50. Foto: Henrik Montgomery/TT
Flyghyllningen över Stockholm. Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Den som vill gratulera kungen kan göra det via hovets hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.