Från arkivet: Så har tonläget förändrats i svensk politik

Från arkivet: Så har tonläget förändrats i svensk politik

Uppdaterad
Publicerad

Reinfeldt vädjade att svenskarna måste öppna sina hjärtan, Löfven sa att hans Europa inte bygger några murar – och Annie Lööf undrade hur Jimmie Åkesson uttrycker sig.

Migrationspolitiken har fortsatt vara en av de stora politiska konfliktfrågorna de senaste åren i Sverige. Men hur har tonläget förändrats?

De fem åren som har gått sedan flyktingkrisen 2015 har varit omvälvande, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.

– Jag aldrig har varit med om att partier så totalt har bytt uppfattning i en politisk fråga som man har gjort i flykting- och invandringspolitiken.

– Även om flyktingmottagandet har minskat kraftigt, bland annat på grund av coronakrisen, så är det fortsatt en av de viktigaste politiska frågorna för väljarna. Mycket talar också för att det kommer bli så även nästa val 2022, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.