Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Från mc-gäng till dagens dödsskjutningar – så har gängvåldet förändrats

Publicerad

Skjutningar och sprängningar har för många blivit en vardag. Men tittar vi tillbaka till 90-talet ser vi hur det dödliga våldet var utbrett redan då.

– Skillnaden är att våldsfallen då skedde vid tillfällen då risken för att åka fast upplevdes som liten. I dag sker dåden på dagtid och platser där det är väldigt mycket människor, säger Felipe Estrada Dörner, professor i kriminologi vid Stockholms Universitet.

Under 90-talet pågick det stora nordiska mc-kriget mellan bland annat gängen Hells Angels och Bandidos. Konflikterna ledde till ett stort antal uppmärksammade våldsdåd. Men efter några år lugnade konflikten ner sig och det dödliga gängvåldet började sjunka.

– De insåg det kontraproduktiva med att befinna sig i krigssituation med varandra, det var dåligt för deras illegala marknad helt enkelt, säger Felipe Estrada Dörner.

Utförare i 13-14 årsåldern

Det vi ser i dag är en ny våldsvåg bland den typ av kriminella nätverk som växte fram under 2010-talet. Utmärkande är att utövarna blir yngre och yngre. En konsekvens av det är att personer som inte varit tänkta måltavlor skadats och avlidit tillföljd av våldet, menar Estrada Dörner.

– Det finns uppgifter om att vissa är så pass unga att de inte är straffmyndiga. Vi vet ju att barn och unga har ett helt annat konsekvenstänk. De bryr sig inte om ifall de kommer åka fast eller inte. De bryr sig inte om andra människor kan drabbas. De säkrar inte heller upp att det är rätt person de får tag på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.