Foto: SVT/Scanpix

Frändéns kupp: Stöttar Tymosjenko i sändning

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s expertkommentator Johanna Frändén tog till ett oväntat grepp för att visa sitt stöd för den fängslade ex-premiärministern Julia Tymosjenko.

Fredrik Reinfeldt stannade hemma, liksom massor av europeiska politiker. Det är många som uttryckt ilska mot fängslandet av Ukrainas förra premiärminister Julia Tymosjenko. Tymosjenko var också den som ledde den orangea revolutionen för 7 år sedan.

SVT:s expertkommentator Johanna Frändén ville också visa sitt stöd. Till sändningen i samband med Sveriges match mot Ukraina gjorde hon därför en håruppsättning som påminner om Tymosjenkos karaktäristiska frisyr.

-Jag hade bestämt på förhand att göra detta av solidaritet för Julia Tymosjenko. EM är en fotbollsfest men det spelas också i en nation som inte fullt ut är en demokrati, säger Johanna Frändén samtidigt som Sverige fortfarande spelade första halvlek mot Ukraina.

Borde du inte vara objektiv i din roll som expertkommentator?

-Tvärtom så är det inte konstigt att vi har åsikter, speciellt om protesterna i Ukraina. Det är inte ett politiskt ställningstagande till höger eller vänster. Det är en solidaritetshandling för Julia Tymosjenko, som inte fått en rättvis rättegång, säger Frändén till SVT Nyheter

Rättelse

I en tidigare version av den här artikeln stod att Julia Tymosjenko var president i Ukraina, vilket är fel. Rätt är att Tymosjenko var premiärminister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.