Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredrick Federley om relationen: ”När han väl berättade att han hade suttit i fängelse så var det ganska chockartat.” Foto: SVT/Persona non grata

Fredrick Federley om relationen som ödelade hans karriär

Uppdaterad
Publicerad

Den före detta C-politikern Fredrick Federley träffade en man som erkänt och dömts för upprepade grova våldtäkter av barn. När nyheten om deras relation kom ut blev reaktionerna starka och Federley lämnade till slut sina politiska uppdrag. Relationen tog slut – men han tycker fortfarande inte att den var fel.

– Ska man få dejta någon som har en dom av det här slaget? Ja, även en förtroendevald och offentlig person ska kunna göra det, säger Fredrick Federley i programmet Persona non grata – Fredrick Federley.  

Hösten 2020 berättade flera medier att en person som Fredrick Federley hade en relation med tidigare dömts för flera sexualbrott mot barn.  

– När han väl berättade att han hade suttit i fängelse så var det ganska chockartat. Och då frågar jag: “Bara du inte har mördat någon?” och han svarar: “Nej”. Då sa jag: “Då får det vara så”, säger Fredrick Federley.  

Frågade du inte varför han hade suttit i fängelse?

– Vi kände knappt varandra över huvud taget och jag kände att om vi inte ens vet om vi ska umgås så kanske inte jag behöver veta mer.    

Studerar till präst  

Fredrick Federley studerar i dag teologi med sikte på att bli präst, och tycker att människor förtjänar en andra chans.  

– Det kanske är folks mening att om du träffar någon med ett belastat förflutet, då så ska du liksom omedelbart avbryta den kontakten.  

Handlar det inte om brottets natur i det här fallet? Att folk inte accepterar sexualbrott mot barn?  

– Men då får man ju säga så här: “Vi tycker att det ska tatueras in i pannan på dem” – så att du vet att någon är en sexualbrottsling första gången du träffar dem. 

Se Persona non grata – Fredrick Federley när du vill på SVT Play eller den 8/6 klockan 20 på SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.