Tidigare EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) lämnade politiken när det blev känt att hans tidigare sambo dömts för flera grova sexuella övergrepp mot barn. Foto: Fredrik Persson/TT/arkiv

Fredrick Federley hoppar av kyrkovalet

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartisten och tidigare EU-parlamentarikern Fredrick Federley väljer att hoppa av som kandidat i höstens kyrkoval, skriver han själv på Facebook.

”Jag drar tillbaka min kandidatur till kyrkofullmäktige i Gagnef”, skriver Fredrick Federley på Facebook.

Tidigare i veckan gav han beskedet att han gör comeback i politiken genom att ställa upp i kyrkovalet i hemkommunen Gagnef.

”Orimligt drev”

Men nu verkar han ha ändrat sig och på torsdagskvällen kom beskedet att han inte kommer att kandidera.

”Det drev som nu drabbar pastorat och tilltänkta fullmäktigekollegor är orimligt,” skriver Federley på Facebook.

Gick med i kyrkan i mars i år

Det har gått fyra månader sedan Federley lämnade alla sina politiska uppdrag för Centerpartiet och i Europaparlamentet, efter att det blivit känt att en man han tidigare haft en relation med dömts för flera grova sexuella övergrepp mot barn.

År 2010 uppgav Federley på twitter att han lämnat kyrkan sedan många år. Enligt uppgift från Svenska Kyrkan återinträdde han den 1 mars i år.

Vi har sökt Fredrick Federley som tackar nej till intervju. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.