Friades för grov olovlig underrättelseverksamhet – domen överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Den friande domen mot den man som åtalades misstänkt för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och mot främmande makt överklagas till hovrätten, meddelar åklagaren i ett pressmeddelande.

– Mannen har i nästan tio års tid varit en anskaffningsagent för rysk militär underrättelsetjänst i Sverige. Det beteendet har både tingsrätten och jag funnit bevisat. Jag tycker att det finns utrymme för att man ska tolka lagstiftningen om olovlig underrättelseverksamhet lite mer extensivt än vad den ganska försiktiga tingsrättsdomen kom fram till. Därför har jag i dag överklagat domen, säger kammaråklagare Henrik Olin.

Mannen, som är i 60-årsåldern, misstänktes ha inhämtat information för Rysslands räkning under tio års tid. Han greps i en uppmärksammad gryningsräd i ett villaområde utanför Stockholm i fjol och åtalades bland annat på två punkter av grov olovlig underrättelseverksamhet, mot Sverige och USA.

I slutet av oktober kom tingsrättens dom och mannen friades på samtliga punkter.

Texten uppdateras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.