Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Man i 60-årsåldern frias från spionmisstankar

Uppdaterad
Publicerad

En svensk-rysk man i 60-årsåldern som åtalats för grov olovlig underrättelseverksamhet för Rysslands räkning friades på torsdagen av Stockholms tingsrätt. Mannen har hela tiden hävdat sin oskuld.

Mannen, som är i 60-årsåldern, misstänktes ha inhämtat information för Rysslands räkning under tio års tid. Han greps i en uppmärksammad gryningsräd i ett villaområde utanför Stockholm i fjol och åtalades bland annat på två punkter av grov olovlig underrättelseverksamhet, mot Sverige och USA.

Den misstänkta brottsligheten rörde anskaffning av teknik och information, som ska ha skett via flera bolag i syfte att tillhandahålla den ryska staten och försvarsmakten föremål som den inte har kunnat anskaffa på den öppna marknaden på grund av exportregler och sanktioner.

På torsdagen friades han på samtliga punkter av Stockholms tingsrätt. Mannen har suttit häktad i elva månader och släpptes på fri fot den 9 oktober i väntan på dom.

Brottet anses inte styrkt

Åklagaren Henrik Olin har beskrivit mannen som en ”anskaffningsagent” för den ryska militära underrättelsetjänsten GRU. Under rättegången pekade Olin på en lång rad affärskontakter med kopplingar till GRU. Flera av dessa har stått som ägare till mannens bolag och bedöms av Säkerhetspolisen vara underrättelseofficerare.

Den nu friade mannen har bott i Sverige i 25 år då han invandrade från Ryssland och har sedan 2012 svenskt medborgarskap. Han har hela tiden nekat till brott.

– Vi har hävdat att han har bedrivit fullt lagliga affärer, och det har uppenbarligen tingsrätten också ansett, säger hans försvarsadvokat Ulrika Borg till SVT Nyheter.

Tingsrätten har funnit att mannen ”till stora delar” har agerat på det sätt som åklagaren påstått, bland annat att hans verksamhet har utgjort en plattform för teknikanskaffning från företag i väst och att avancerad teknik har införskaffats och levererats till den ryska staten, men anser inte att bevisningen räcker för att fälla honom för spioneri.

”För straffansvar enligt åtalet krävs att verksamheten haft syftet att inhämta känsliga uppgifter med stort skyddsvärde rörande Sverige och USA för att begå spioneri. Åklagaren har inte kunnat styrka att avsikten med verksamheten varit att inhämta sådana uppgifter”, säger rådmannen Jakob Hedenmo i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.