En man i 25-årsåldern frias av både tingsrätt och hovrätt från misstanken om våldtäkt. Mannen dömdes 2018 till två års fängelse, men efter att begärt resning i Högsta domstolen togs rättegångarna om. Foto: Johan Nilsson/TT

Frias från våldtäkt efter ovanlig sömndiagnos

Uppdaterad
Publicerad

En man i 25-årsåldern frias av både tingsrätt och hovrätt från misstanken om våldtäkt. Mannen dömdes 2018 till två års fängelse, men efter att han begärt resning i Högsta domstolen togs rättegångarna om, skriver GT.

Mannen och kvinnan lade sig att sova bredvid varandra efter en festkväll. När kvinnan vaknade hävdade hon att mannen våldtagit henne under natten. Och teknisk bevisning binder honom till att ha haft sex med den sovande kvinnan.

Men mannen har hela tiden nekat och hävdat att han ingenting minns av händelsen.

Ovanlig sömnstörning

Mannen dömdes 2018 till två års fängelse för det inträffade. Men sedan dess har mannen diagnostiserats av en sömnforskare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg med en ovanlig sömnstörning, kallad ”sexsomni”. Det är en psykiatrisk diagnos. En person med sexsomni utför sexuella handlingar i sömnen. Det kan jämföras med att gå i sömnen.

Diagnosen låg till grund för att Högsta domstolen beviljade mannen resning. Och nu har han, när rättegångarna tagits om, friats från ansvar.

”Orättvis dom”

Det finns flera tidigare fall i Sverige då personer som utfört sexuella handlingar i sömnen friats av samma orsak.

Kvinnans målsägandebiträde, Mardin Pakas, säger att kvinnan är besviken på domen, och tycker den är orättvis.

– Hon tror därför inte på att han agerade i sömnen vid den aktuella gärningen, säger Mardin Parkas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer