Fridas dotter dog i kikhosta

Uppdaterad
Publicerad

Frida Idéns dotter Ester blev bara tre veckor gammal. Hennes föräldrar vill att fler ska förstå att kikhosta fortfarande är en stor fara för små barn.

Det har gått två år sedan Frida Idén och hennes man från Gränna förlorade sin nyfödda dotter.

– Ester är alltid närvarande. Vi besöker hennes grav varje vecka och hennes storasyster pratar mycket om ”sin Ester”, säger Frida Idén.

Hostade fruktansvärt

Precis innan Ester föddes blev både Frida och hennes man rejält förkylda och fick en intensiv hosta. Förkylningen höll i sig och när familjen kom hem från BB kontaktade de vårdcentralen

– Vi hostade något fruktansvärt och kände att det här var ingen vanlig förkylning. Men på vårdcentralen blev vi nonchalerade. De kallade det en sommarförkylning och skrev ut hostmedicin

Hela familjen hade kikhosta

Men snart blev även deras nyfödda dotter Ester sjuk. Hon började äta dåligt och lades in på barnsjukhus. När de varit inlagda i tre dygn togs prover för kikhosta på föräldrarnas uppmaning. Provsvaren visade att hela familjen var smittade.

Ester blev snabbt sämre. Efter några dagar somnade hon in.

– Det som hänt oss ska inte kunna hända. Överläkaren sa till oss att om Ester fått antibiotika redan när vi sökte på vårdcentralen hade hon kanske överlevt.

Ta mer prover

Livet går trots allt vidare. Frida Idén är föräldraledig igen, med en liten flicka som hunnit bli sex månader. Genom att berätta om vad som hände Ester vill Frida och hennes man att både vården och allmänheten inser att kikhosta fortfarande finns och att minsta symptom måste tas på allvar.

– Man måste bli mer generös med provtagningar och ge antibiotika vid minsta lilla misstanke om kikhosta. Och lyssna mer på föräldrars oro. Oftast brukar det vara så att föräldrar har rätt.

Kikhosta

Visa

Kikhosta hos barn börjar som en vanlig förkylning. Barnet får hosta, ont i halsen och ibland lite feber. Efter ett par dygn hostar barnet allt mer, och efter en till två veckor är hostan svår och övergår i hostattacker.

Hostan har ett segt slem och under attackerna hostar barnet tills det tappar andan. När barnet till slut drar in luft hörs det väsande eller pipande ljud som kallas kikning.

För barn yngre än ett år, som ännu inte har fullt skydd av vaccin, kan kikhostan bli allvarlig och ibland livshotande. Nyfödda barn under tre månader som ännu inte har fått sin första dos vaccin är extra utsatta.

Man kan få kikhosta även om man blivit vaccinerad eller haft kikhosta tidigare.

Kontakta en vårdcentral eller akutmottagning om något av följande stämmer:

  • Du misstänker att du som vuxen eller ditt barn har kikhosta.
  • Ditt barn är yngre än ett år och har utsatts för kikhostesmitta.
  • Du som vuxen eller ditt barn har haft hosta i mer än 3-4 veckor.
  • Ditt barn har kikhosta och symtomen förändras, till exempel att barnet får mer feber eller ont på något nytt ställe. Det kan betyda att barnet har fått en följdsjukdom.

Källa: 1177.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer