Foto: TT

Kikhostan har ökat kraftigt under sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Under augusti-september i år har det skett en kraftig ökning av sjukfall i kikhosta jämfört med årets tidigare månader. Folkhälsomyndigheten ger nu ut nya rekommendationer och utbildning till sjukvården.

Normalt registeras två-tre fall i kikhosta i månaden. I augusti steg kurvan brant till 13 fall och i september registrerades 15 fall.

För tjugo år sedan började alla barn i Sverige återigen vaccineras mot kikhosta efter ett uppehåll på 17 år. Kikhostefallen sjönk då kraftigt från drygt 10.700 sjukfall 1995 till som lägst 169 fall 2011.

Sänkningen fick alla att tro att kikhostan var på väg att utrotas. Sedan började antalet smittade sakta öka igen för att 2014 trefaldigas.

På Folkhälsomyndigheten tror man inte att vi kommer att komma ner igen på det låga insjuknandetalet som var 2011. Och man vet heller inte riktigt varför det skett en stark ökning av fall just under augusti och september i år.

– De flesta infektionssjukdomarna har en säsongsvariation, säger Bernice Aronsson, barnläkare och utredare på Folkhälsomyndigheten. Vi tycker att vi ser ett mönster. Att sjukfallen ökar i juli till september och så ligger ökningen kvar till december. Det har vi sett under de senaste åren då vi har haft en högre förekomst av kikhosta. Kanske sprids bakterien oftare under de fuktiga sommarmånaderna eftersom den smittar via luften.

Livshotande för de allra yngsta

Kikhostan är en jobbig sjukdom som kan hålla på i många veckor och kan tvinga vuxna att sjukskriva sig. Men den är direkt livsfarlig för spädbarn. Framför allt de allra yngsta spädbarnen.

Sprutorna ges vid cirka 3, 5 och 12 månaders ålder. Men man kan inte vaccinera barn som är yngre än runt 2,5 månader och om de smittas och inte behandlas tidigt kan det leda till deras död.

Tre döda sammanlagt 2014 och 2015

Under de senaste tjugo åren har ett barn vartannat år dött av kikhosta men 2014 och 2015 dog det sammanlagt tre spädbarn. Enligt Folkhälsomyndigheten är en anledning att kikhostan har varit så ovanlig under så många år att vare sig gemene man eller de som arbetar inom sjukvården längre tänker på att en hosta kan betyda kikhosta.

Det måste man ändra på menar myndigheten som nu kommit med nya rekommendationer och utbildning till sjukvården för att hindra att spädbarn blir allvarligt sjuka.

Krävs mycket kunskap

– Man ska ha kunskap om kikhosta och man ska veta att hosta kring ett litet spädbarn kan vara kikhosta och man ska anstränga sig för att ta reda på det, säger Bernice Aronsson. Kikhosta är väldigt utmanande och man måste veta mycket om den och påminnas om den hela tiden.

Bernice Aronsson Foto: Göran Lidén/SVT

– En dos vaccin skyddar mot sjukdomen men man kan sätta in förebyggande antibiotika och då slipper späbarnen ofta att bli allvarligt sjuka. Och det kan man ge redan de nyfödda. Så man kan göra väldigt mycket trots att vi inte kan vaccinera före 2,5 månaders ålder. Men då måste vi känna till att kikhosta förekommer och att symptomen kan vara lite diffusa.

Insjuknande i kikhosta ökar inte bara i Sverige utan även i USA och Storbritannien till exempel. Vaccinet skyddar bara till 80 procent och skyddet håller bara i sex till sju år.

Vuxna runt spädbarn ska kanske vaccinera sig

Det har diskuterats om inte vuxna och unga vars skydd har gått ut skulle vaccinera sig igen för att minska spridningen av kikhosta i samhället.

Men Bernice Aronsson menar att det kanske räcker med att fokusera på spädbarn och de närmaste runt omkring dem.

– Om man har en långdragen hosta och så ska det födas ett barn. Eller om den gravida mamman hostar, då ska man tänka kikhosta. För vi ska inte utsätta barnet ens för risken att det är kikhosta. Och går man in för att bilda familj så är det bra att fundera på om man ska gå och ta en dos vaccin.

Detta är kikhosta:

Orsakas av bakterien Bordetella pertussis som fäster i luftvägarna

Mycket smittsam och sprids via droppsmitta

För vuxna oftast en lindrig sjukdom

  •  Förkylning med hosta och eventuell lätt feber
  •  Ibland intensiv men långvarig hosta

För spädbarn en allvarlig sjukdom

  •  Smittas ofta av personer i den närmaste omgivningen som inte är medvetna om att de har kikhosta
  •  Inleds med förkylningssymptom och hosta
  •  Successivt intensivare hosta
  •  Kikningar och andningsuppehåll
  •  Eventuella komplikationer med lunginflammation och hjärnpåverkan

När barn under tre månader får kikhosta

  • Fyra av tio får någon komplikation, ofta apné dvs andningsuppehåll
  • Sju av tio läggs in på sjukhus
  • Åtta av tio har attackvis hosta under 21 dagar eller längre
  • De som är yngre än sex månader eller inte hunnit få de två första vaccinerna, är de som drabbas hårdast
  • I värsta fall blir sjukdomen livshotande

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.