Fridolin: 40 procent kvinnor i styrelserna – annars lagstiftning

Uppdaterad
Publicerad

Om börsbolagen inte har 40 procent kvinnor i sina styrelse senast 2016 kommer ett lagförslag om kvotering, har Miljöpartiet och Socialdemokraterna nu kommit överens om.

– Det är en tydlig signal till valberedningarna och ett tydligt feministiskt besked från regeringen, sade Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin i en intervju med SVT:s Mats Knutson.

Om bolagen inte uppfyller kraven på 40 procent kvinnor i styrelserna kommer ett lagförslag redan 2016.

Läget efter valet 2014

– Vi kommer att ha ett lagförslag förberett. Vi är Sveriges första feministiska regering, sade Fridolin.

Även Löfven

Fridolins uttalande om kvotering ligger i linje med vad Stefan Löfven (S) sade när han talade på det feministiska stormötet Nordiskt forum i Malmö i juni. Den blivande statsministern ville se en radikal förbättring från börsbolagens sida, påpekade han.

– Vi har i samtal med Socialdemokraterna kommit överens med Socialdemokraterna om kvotering. Det är oacceptabelt att det tar så lång tid att få in kvinnor i styrelser. Det finns undersökningar som visar att jämställda börsbolag ger ett bättre ekonomiskt resultat, säger MP:s ekonomisk-politiska talesperson Per Bolund.

Lagstiftningen i Norge som kommer att stå som förebild för en eventuell svensk lag.

– Det har blivit en mycket snabb förändring där och kvinnors kompetens tas tillvara på ett bättre sätt, säger Per Bolund.

FP och C: Fel väg att gå

Avgående jämställdhetsministern Maria Arnholm tycker att ett lagförslag är fel väg att gå.

– Vi tycker att ett lagförslag underminerar företagens egna ansvar för jämställdhet och mångfald. Att som politiker ta över makten över företagen och vara inne och peta i dem hör inte hemma i en liberal politik.

Även Centerpartiets partiledare Annie Lööf är kritisk.

– Detta är bara symbolpolitik. Vill man ha ett mer jämställt Sverige behöver vi börja i vardagen hos de miljontals kvinnor som har vanliga jobb och liv. Statliga pekpinnar är inte rätt väg att gå, då kommer vi inte åt den attitydförändring som behövs, säger hon.

Pappamånader

Miljöpartiet har drivit kravet på en tredelad föräldraförsäkring men enligt överenskommelsen med Socialdemokraterna som blev klar i dag står det klart att MP får nöja sig med en tredje pappamånad.

Det är alltså ännu en kompromiss som Miljöpartiet tvingats gå med på.

– Jag skulle helst vilja ha en tredelad föräldraförsäkring, vilket är både MP:s och LO:s linje. Det är ett typexempel på vad det innebär att vi har en regering som måste få genom sina förslag i riksdagen, sade Gustav Fridolin i intervjun med Mats Knutson.

– Som riksdagen ser ut nu skulle vi inte kunna få genom en tredelad föräldraförsäkring. Men vi kan få genom en mer jämställd föräldraförsäkring i form av en tredje pappamånad, tillade Fridolin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet