Gustav Fridolin (MP) talar i Almedalen. Foto: Janerik Henriksson/TT

Fridolin vill skapa trygghet med feministisk stadsplanering

Uppdaterad
Publicerad

Gustav Fridolin (MP) talade mycket om miljöpolitik i sitt Almedalstal. Men också om hur han vill skapa ökad trygghet med feministisk stadsplanering.

– Det handlar om att bygga bort enkönade miljöer, säger han.

SE MER: Se hela Fridolins tal på SVT Play

Publiken var inte särskilt stor när Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin talade i Almedalen. Många som besökt politikerveckan har redan åkt hem och under lördagen har det dessutom regnat kraftigt.

Almedalen 2017

Gustav Fridolin inledde med att tala om utveckling med fokus på miljö.

– Vi är mitt inne i en fantastisk förändring av våra samhällen, lika genomgripande som industrialisteringen själv.

Han poängterar att klimatförändringar inte är något som kommer utan något som sker nu.

– Förändringen är nu. Ingen kan bortse från det, inte ens USA:s president.

”Politiskt snapchattande” om miljön

Gustav Fridolin säger i sitt Almedalstal att han ska fokusera på miljön, stadsplanering och skolan. Han passade även på att kritisera de andra partierna för deras bristande miljöengagemang.

– Under de år jag har varit språkrör så har jag hört alla andra partier åtminstone en gång säga att de tänker prioritera miljön, och fortsätter:

– Men var gång har det visat sig vara något slags politisk snapchattande. Budskapet har skickats ut för alla att höra, tills det sekunder senare har det varit borta för alltid.

LÄS MER: MP bakbinds av regeringssamarbete

Få har talat om miljöpolitik

Han konstaterar att partiledarna hittills har talat i totalt tre timmar från Almedalsscenen, men att mindre än fem minuter har handlat om miljön.

– Isarna smälter. Arktis har det minsta uppmätta istäcket någonsin. Forskarna kalkylerar redan med riskerna för ett helt isfritt Nordpolen om bara tjugo år. Men i valrörelsen var vi ensamma när vi sa att koldioxidskatten skulle höjas. Någon kallade till och med det för en katastrof.

Feministisk stadsplanering

Gustav Fridolin radar upp en lång rad exempel från dagspolitiken där Miljöpartiets politiska motståndare röstat emot deras politik. Det handlar bland annat om produktion av ekomat, kemikalieskatt och höghastighetståg.

Gustav Fridolin (MP) talade under fredagskvällen i Almedalen, mitt i Visby. Foto: Janerik Henriksson/TT

Gustav Fridolin tar också upp trygghetsfrågor, precis som flera av de andra partiledarna har gjort tidigare under politikerveckan.

Men Miljöpartiets lösningar är andra. Fridolin talar om ”feministisk stadsplanering”.

– I en stad upptäckte man att 80 procent av pengarna man investerade i det offentliga rummet gick till miljöer där det mest var killar och män. Feministisk stadsplanering handlar om att tänka efter före, bygga bort enkönade miljöer och bygga spontanidrottsplatser och joggingstråk som är trygga för alla, säger han.

Veckans längsta applåd

Gustav Fridolin valde hänvisade också till polisens rapport om utsatta områden och hur barn lockas att bli kurirer, hjälpredor till tungt kriminella.

Under slutet av talet fick Gustav Fridolin veckans längsta applåd. Detta efter att ha talat om att stå upp mot rasism och nazism ”var än den visar sitt tryne.” Samtidigt hördes bu-rop från de bakre publikraderna.

Mats Knutson: ”logiskt för ett parti i kris”

SVT:s politiske kommentator Mats Knutson konstaterar att Miljöpartiet är ett parti som söker sig tillbaka till sina rötter i och med att Gustav Fridolin talade mycket om miljö i sitt Almedalstal.

– Det är logiskt med tanke på att partiet är i kris. Miljöfrågan är den enda politiska sakfråga där partiet har riktigt högt förtroende bland väljarna.

Var det något som överraskade?

– Gustav Fridolin har som språkrör talat väldigt mycket om skola och utbildning. Han har varit fast beslutet om att göra det om en fråga för MP. Men trots det ligger partiet i botten vad gäller skolfrågan. Nu vänder han och och lyfter istället miljöfrågan. Det handlar om att locka tillbaka kärnväljare, säger Mats Knutson.

MP vill dubbla andelen cykeltransporter

Tidigare under dagen höll miljöpartiet pressträff.

Då kom partiet med tio förslag för att det ska bli lättare för barn att röra sig fritt i städer.

Bland annat presenterades ett nationellt mål om att alla 12-åringar ska känna sig trygga med att cykla till skolan.

Miljöpartiet vill även att andelen transporter med cykel i stadsmiljö ska fördubblas till år 2025.

LÄS MER: MP vill se nytt cykelmål

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2017

Mer i ämnet