Gustav Fridolin, utbildningsminister (MP) Foto: TT

Fridolin: Vi är öppna för samtal

Uppdaterad
Publicerad

Efter alliansens skolpolitiska utspel, där Sverigedemokraterna säger sig stödja flera förslag, kan regeringen tvingas backa från sin skolpolitik.

Alliansen presenterade i dag sju förslag. Tre av dem stödjer Sverigedemokraterna på stående fot. När SVT frågar utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) om bakslaget vill han hellre kritisera förslagen, exempelvis den tioåriga grundskolan.

– Det är ju tyvärr förslag som inte har stöd i forskningen. Att sexåringar ska få bänk och schema, lät ju alliansen utreda och utredningen kom fram till att det inte hjälper, säger han.

”Vi är öppna för samtal”

Men det spelar ingen roll. Om Sverigedemokraterna röstar med alliansen får de majoritet och regeringen får backa.

– Väljer de att lägga fram förslagen för riksdagen och de får majoritet så får vi titta på dem, säger Gustav Fridolin, och fortsätter:

– Vi är öppna för samtal. Vi har en väldigt stor utmaning i Sverige. När klockorna ringde ut för sommarlov i år så var det fler elever som gick ur den nioåriga grundskolan utan att ha med sig tillräckliga kunskaper för att gå gymnasiet än någonsin tidigare. Då måste man kunna samarbeta i politiken, säger Gustav Fridolin.

Hoppas på bred samling

Om regeringen tvingas ge med sig kring exempelvis betyg från årskurs fyra, obligatorisk gymnasieskola och tioårig grundskola hoppas Fridolin ändå kunna driva igenom delar av sin politik.

– Det finns insatser som är betydligt viktigare än de som presenteras idag. Och där hoppas jag att vi kan få en bred samling kring mindre barngrupper i skolan, fler anställda i de tidiga åren och en läsa-skriva-räkna-garanti från förskoleklass till årskurs tre, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer