Gustav Fridolin, språkrör Miljöpartiet, i SVT:s Agenda Foto: SVT

MP sträcker ut en hand till regeringen

Uppdaterad
Publicerad

– Vi har sänt en inbjudan om att vi vill diskutera, sade Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin i Agenda. Centerledaren Annie Lööf svarade avvaktande på inviten.

Miljöpartiet har hotat med att hoppa av överenskommelsen med regeringen om migrationspolitiken om inte fler barnfamiljer och sjuka får stanna.

Kravet har varit att formuleringen i överenskommelsen om att asylsökande kan få stanna i Sverige vid ”synnerligen ömmande omständigheter” andras till ”särskilt ömmande omständigheter”.

Men i Agenda på söndagen berättade Miljöpartiets spåkrör Gustav Fridolin att det i första hand inte handlar om formuleringen.   

– Det står inget i överenskommelsen exakt vilket ord man ska använda. Det handlar om att vi ska hitta en långsiktigt hållbar förändring för de här barnen och andra som lever i en utsatt situation, sade han.

– Vår partisekreterare har idag sänt en inbjudan till samtliga fyra partiledare i regeringen om hur vi ska träffas och diskutera hur vi kan hitta en lösning för de här barnnen och hur vi vårdar överenskommelsen, sade Gustav Fridolin.

Avvaktande svar från Lööf

Centerledaren Annie Lööf, som också intervjuades i Agenda, svarade avvaktande på Miljöpartiets inbjudan.

– Det är bra att Miljöpartiet har bytt fot och att man vill fortsätta att samtala med Alliansen om en mer öppen och generös flyktingpolitik, sade hon.

– Vi vill gärna fortsätta samtalen just utifrån det barnperspektiv som Gustav Fridolin lyfte fram, sade centerledaren

Hon påpekade att regeringen för bara några dagar sedan skickade ett brev till Miljöpartiet om att man ville fortsätta samtalen med den utgångspunkten.

Annie Lööf sade också att det egentligen inte är partiledarna som ska föra samtalen.

– Den normala ordningen är att ansvarig minister för samtalen i de frågor där regeringen har en överenskommelse, sade hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.