Fritidspeng används inte – men behöver inte återbetalas

Uppdaterad
Publicerad

Staten satsade 40 miljoner kronor på den så kallade fritidspengen förra året – det ekonomiska stöd som ska gå till fritidsaktivieter för barn i fattiga familjer. Men större delen av pengarna har inte betalats ut. Pengarna som inte använts kommer inte att krävas tillbaka av staten.

Haninge i södra Stockholms län är bara en av de kommuner som inte lyckats betala ut hela den fritidspeng som sedan förra året finns att tillgå för familjer med försörjningsstöd. 3.000 kronor finns till för att barnen ska kunna ägna sig åt fritidsaktiviteter som idrott och musik.

– Vi har gjort allt vi har kunnat för att kunna komma ut med informationen, så vi är också förundrade över vad det är som gör att det inte fått större gensvar, säger Maria Porshage, tillförordnad chef för socialförvaltningen i Haninge kommun.

Krävs inte tillbaka

Vid införandet i juli 2014 gavs 40,5 miljoner kronor i stadsbidrag till landets kommuner – men vid årskiftet hade kommunerna inte lyckats dela ut mer än knapps två miljoner kronor i fritidspeng. Detta enligt den enkät som Socialstyrelsen skickat ut till landets kommuner, där 87 procent har svarat.

En fjärdedel av landets kommuner har inte betalat ut en enda krona. Göteborgs kommun fick allra mest, nästan fyra miljoner, men betalade bara ut 190.000 kronor.

Pengarna som nu inte används av kommunen kommer Socialstyrelsen inte att kräva tillbaka.

– Har kommunerna fått pengarna så får man behålla dem. Det verkar vara oklart för kommunerna hur man kommer att använda pengarna. En del har uppgett att man kommer att använda dem för den verksamhet som handlar om ekonomiskt bistånd och på andra sett tillgodose behoven hos barn och fritidsaktivieter, säger Lars Grönvik, enhetschef för statistik på Socialstyrelsen.

Maria Porshage på Haninge kommun säger att pengarna går in i socialförvaltningens budget.

– En del i den budgeten är ju försörjningsstöd där man även betalar ut för barnfamlijer. Så pengarna försvinner ju inte, säger hon.

”Socialtjänsten är hårt ansträngd”

Ytterligare 80 miljoner kronor har delats ut till kommunerna för 2015. Fortsätter det i samma anda som förra året, kommer mer än 100 miljoner kronor ligga kvar hos kommunerna vid nästa årsskifte.

Barnminister Åsa Regner (S) menar att de oanvända pengar får stanna i kommunerna för att de trots allt hamnar rätt.

– Vi vet att socialtjänsten är hårt ansträngd överhuvudtaget, särskilt den del som rör barn och unga. Jag har också sett att medlen i första hand hamnat där. Så det finns behov av de här pengarna där ändå, men naturligtvis är det viktigt att staten har koll på vart pengarna tar vägen, säger Åsa Regner.

Uppföljningen slutar

Fritidspengen avvecklas från nästa år eftersom reformen infördes av den förra regeringen. Därmed har Socialstyrelsen heller inte längre något uppdrag att följa upp hur årets 80 miljoner kronor används.

– I och med att regeringen nu aviserat om att fritidspengen ska upphöra har man också kallat tillbaka uppdraget om uppföljning, säger Lars Grönvik, enhetschef för statistik på Socialstyrelsen.

Så då vet vi inte riktigt vad de pengarna används till?

– Vi kommer inte veta det, nej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.