Fuktskador på tusentals hus

Uppdaterad
Publicerad

Mellan 15.000 och 30.000 hus i Sverige har en fasadkonstruktion som kan ge fuktskador, visar en färsk rapport.

Villaägarnas riksförbund talar om skandal och vill att byggföretag och stat tar den ekonomiska smällen.

-Det är inte rätt att notan hamnar i knät på kunden, säger Ulf Stenberg, chefsjurist hos Villaägarna.

Fasadkonstruktionen kallas putsad, enstegstätad träregelvägg har använts främst under 1990- och 2000-talen. Putsen ligger direkt mot en isolering av cellplast eller mineralull.

Fukt riskerar att stängas in i konstruktionen och det kan leda till fuktskador och hälsorisker genom mögelangrepp.

Enligt en rapport från Sveriges tekniska forskningsinstitut (SP) finns konstruktionen i både småhus och flerfamiljshus. En inventering tyder på att 25-50 procent av husen kan ha skador.

Värst i söder

Enligt rapportförfattaren, professor Ingemar Samuelsson, är problemen hittills störst i södra och västra Sverige. I Norrland, med kallare och torrare klimat, har konstruktionen fungerat bättre.

Många husägare är redan drabbade. I Lund pågår till exempel ombyggnad av nya villor i stadsdelen Annehem, i Maria Trädgårdsstad i Helsingborg har villaägarna stämt sitt byggbolag för att få felet åtgärdat.

Men enligt dagens lagregler är det i första hand byggherren, till exempel småhusköparen eller bostadsrättsföreningen, som ansvarar för byggfel och det kan bli stora belopp.

Att riva ner och ersätta fasaden på en normalstor villa kostar cirka en halv miljon kronor.

Om felet upptäcks snabbt träder byggarantin in. Smällen för den enskilde kan även lindras av en byggfelsförsäkring. Men det är inte tillräckligt, menar Villaägarna.

-Många drabbas orimligt hårt, säger Ulf Stenberg, som tror att det handlar om miljardbelopp i hela landet.

Han vill se en bättre byggfelsförsäkring, men kräver i första hand en nystart för småhusskadenämnden, där byggföretagen och staten tillsammans skjuter till pengar.

Felaktig konstruktion

Även Boverket bedömer att fasadkonstruktionen är felaktig och inte uppfyller kraven på fuktsäkerhet.

Det finns alternativa sätt att bygga, ändå håller enligt uppgift vissa byggföretag fast vid den kritiserade konstruktionen. Boverkets enhetschef Nikolaj Tolstoy hoppas dock att byggarna tar lärdom.

-Jag tror att alla entreprenörer har förstått det här, säger han.

TT

Fakta: Fuktskador

Att vatten tränger in i otätheter är den vanligast orsaken till fuktskador. Det kan handla om sprickor i putsen, eller otäta anslutningar till fönster eller balkongen.

I en del fall fanns fukten i byggmaterialet från början, till exempel genom olämplig förvarning på byggarbetsplatsen.

Fuktskador kan leda till att huskonstruktionen försvagas. De kan också orsaka dålig lukt och mögel.

Den numera nedlagda småhusskadenämnden kom till 1986 efter fuktproblem i villor med felaktiga grundkonstruktioner. Via nämnden fick husägare ersättning ur två fonder, en statlig och en med pengar från byggbranschen.

SP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.