Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Karin Nyman, kommunikationsdirektör i SAS och Martin Lindgren, ordförande för pilotfacket på SAS. Foto: SVT.

SAS: ”Fullständigt absurda uttalanden”

Uppdaterad
Publicerad

De långdragna förhandlingarna mellan SAS och pilotföreningarna fortsätter. Det norska pilotförbundet har sagt att man är beredd att driva SAS i konkurs.

– Det är fullständigt absurda uttalanden, svarar SAS talesperson Karin Nyman.

SAS och de svenska, norska och danska pilotföreningarna är inte eniga om ett nytt kollektivavtal och har förhandlat i flera månader. Kommer inte parterna överens kan 900 piloter gå ut i strejk.

Vid lunchtid på lördag sa SAS förhandlingschef Marianne Hernæsen att parterna gör allt för att hitta en lösning – deadline har nu satts till måndag klockan 12.

Inställda resor vid strejk

På spel står det anrika flygbolagets finansiella livskraft, betonar SAS, kontra den svenska modellens framtid enligt bolagets motpart som kräver att piloter som sas upp under pandemin återanställs.

De har även krävt att SAS slutar använda dotterbolag för bemanning.

– Att hitta på brevlådeföretag för att kringgå de avtal man har ingått och de arbetsrättsliga principer som gäller, det är inget någon fackförening kan acceptera någonstans i världen, sa Martin Lindgren, ordförande i SAS-sektionen på Svensk pilotförening.

Tonläget är så högt att det norska pilotförbundet sagt att man är beredd att driva SAS i konkurs ”om företaget inte vill anamma den skandinaviska modellen”. På SAS reagerade talespersonen Karin Nyman med bestörtning.

– Det är fullständigt absurda uttalanden som visar på en chockerande nonchalans. Jag saknar ord, sa hon tidigare till SVT.

Skulle en strejk inledas kommer cirka 30 000 passagerare och mellan 200 och 250 flygresor per dag drabbas, enligt SAS.

– Det skulle betyda att många människor inte kommer att komma i väg på sina semesterresor, säger Karin Nyman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.