Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka rättigheter har man vid en flygstrejk? Konsumentverkets jurist förklarar i videon. Foto: SVT

Guide: Här är flygbolagen vars anställda hotar med strejk i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Dåliga arbetsvillkor, låga löner på grund av stigande inflation och pandemilönesänkningar som inte har återställts. Dessa är några av anledningarna till att tusentals anställda vid olika flygbolag runt om i Europa har varslat om, och utlyst, strejk.

Lufthansa

Markpersonal vid Lufthansa gick på onsdagen ut i strejk med krav på ett nytt kollektivavtal och en löneökning på 9,5 procent. Dagen innan strejken bröt ut ställde flygbolaget in 1 000 flygningar på flygplatserna i Frankfurt och München. Runt 20 000 anställda har kallats till strejken av fackföreningen Verdi, skriver DW. Enligt Lufthansa kommer flera flygplatser i Tyskland att drabbas.

Redan i slutet av juni meddelade flygbolaget att de ställer in över 3 100 flygningar i sommar, bland annat på grund av att personalbrist och att flera anställda insjuknat i covid-19.

Ryanair

I slutet av juli uppmanade den spanska fackföreningen USO sina Ryanair-anställda medlemmar att fortsätta strejka fram till januari, mellan måndag och torsdag varje vecka. Kravet är bland annat kollektivavtal för de anställda, 22 dagars semester och en löneökning på 16 procent för de med lägst lön. På onsdagen ställdes nio flyg in och 42 drabbades av förseningar på grund av strejken. De mest drabbade städerna är Barcelona, Madrid, Malaga och Palma de Mallorca, rapporterar nyhetsbyrån EFE.

British Airways

Flygbolaget British Airways markpersonal röstade i juni ja till strejk, men efter att flygbolaget gick med på att höja de anställdas löner blev den aldrig av, skriver The Sunday Times. Samtidigt varslar flygbolagets piloter nu om strejk med krav på ett nytt löneavtal. Förhandlingar mellan British Airways och fackledarna kommer hållas i veckan, enligt The Telegraph.

Easyjet

Anställda vid flygbolaget Easyjet i Spanien har strejkat i nio dagar under juli månad – den 1-3, 15-17 och 29-31 juli. Totalt 450 anställda har kallat till strejken och kravet från fackförbundet USO är ett nytt kollektivavtal samt en löneökning för de anställda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.