Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för Riksnyheternas olika plattformar Foto: Stina Stjernkvist, SVT

Oacceptabelt att SVT:s programledare utsätts för hot

Uppdaterad
Publicerad

Som ansvarig utgivare och chef reagerar jag starkt när SVT Nyheters journalister utsätts för kränkningar på sociala medier. I veckan hände det igen. En av våra programledare utsattes för smutskastning, hat och regelrätta hot på sociala medier efter att ha gjort en journalistiskt motiverad intervju

Sedan några veckor tillbaka intervjuar Aktuelltredaktionen samtliga partiledare i riksdagen. Vi har valt att ha den gemensamma rubriken Halvtid vilket syftar på att riksdagen är halvvägs in i mandatperioden.

Samma dag som Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skulle intervjuas avslöjade Expressen att en anställd på Sverigedemokraternas kansli, tillika gruppledare för Sverigedemokraterna i en kommun, uttryckt sig grovt rasistiskt i en dold chatt. Det är självklart för en nyhetsredaktion att ställa frågor om detta till partiledaren. Åkesson fick även frågor om att han hostade och visade tecken på förkylning under ett framträdande i riksdagen, vilket hade tydlig koppling till partiets åsikter om hanteringen av coronapandemin.

Grova påhopp

Dessa båda journalistiskt väl motiverade frågor ledde till att vår programledare under veckan utsatts för grova påhopp i mejl och i sociala medier. Det här är några exempel: 

”Det finns en lyktstolpe särskilt reserverad för dig.”

”Din hjärndöda fula vänstersubba… Jag kommer inom sinom tid att påminna dig om denna intervju.

Var och hur – just wait and see.”

”Du kanske inte har några barn du är rädd om. Det skulle jag absolut vara i dina kläder.”

”Jag tycker synd om dina barn när SD ökar så här mycket.”

Fullständigt oacceptabelt

Detta är långt bortom all anständighets gräns. Sådant ska ingen behöva utstå i sin yrkesutövning. Men det är inte första gången medarbetare på SVT Nyheter eller för den delen andra journalister blir utsatta endast på grund av att de har utfört sitt jobb.

Det är Aktuelltredaktionen och ansvarig utgivare som ska stå till svars för innehållet i våra sändningar. Det är till redaktionen och/eller ansvarig utgivare som kritik ska riktas.

Att programledare utsätts för missaktning, hot och kränkningar är fullständigt oacceptabelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.