Funkisfamiljer väntar fortfarande på lagändring

Uppdaterad
Publicerad

Barn med funktionshinder får fortfarande ingen assistans för sondmatning, trots att regeringen lovade lagändring till sommaren. Nu kritiserar Liberalerna samarbetspartiet Socialdemokraterna för att arbetet med assistansfrågorna går för långsamt.

– Det går alldeles för trögt. Det är ju så många människor där ute som inte har tid att vänta, säger riksdagsledamot Bengt Eliasson (L).

I januariavtalet mellan regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna avtalades i en av punkterna om förändringar av rätten till personlig assistans.

Både hjälp med sondmatning och andning skulle ge rätt till assistans och räknas som ett så kallat “grundläggande behov” som att äta, klä på sig, kommunicera eller sköta sin hygien.

Men lagförslaget fick kritik från flera remissinstanser för att det inte var tillräckligt tydliga ändringar i lagtexten.

– Det förslaget vi hade lagt, det räckte inte till när det gäller sondmatning. Istället för att vänta med båda så la vi andning först och så kommer sondmatning inom kort, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Dyr post i budgeten

Assistans för personer med funktionshinder är en av Liberalernas stora hjärtefrågor, och samtidigt en stor post i budgeten. Nu pågår budgetförhandlingar som väger in de här reformlöftena mot annat som regeringen lovat att genomföra tillsammans med samarbetspartierna.

Enligt avtalet ska det redan i höst komma utredningar både om föräldrar till barn med funktionsnedsättningar får för stort föräldraansvar och för att utreda vilken sorts vård i hemmet som man ska förväntas klara av utan hjälp, så kallad egenvård.

Men Liberalernas talesperson i funktionshinderfrågor Bengt Eliasson varnar för att det kommer att bli svårt att hinna genomföra löftena i utlovad takt.

– Vi har haft alldeles för få samtal och förhandlingar i frågan och vi behöver skruva upp tempot, säger han.

”Katastrofläge”

Även Vänsterpartiet och Kristdemokraterna kritiserar att ändringarna i assistanslagen tar för lång tid.

– Regeringspartierna sviker de här personerna när man begraver de här frågorna i utredningar, säger Pia Steensland (KD). Vi har ett katastrofläge, där personer med omfattande funktionsnedsättningar inte får den hjälp de faktiskt behöver.

Liberalerna vill att hela assistansen blir ett statligt ansvar och tycker inte att man behöver utreda saken igen. Men Lena Hallengren (S) säger att regeringen kommer att följa det som står i januariavtalet.

– Andning och sondmatning är på väg, vi ska titta på föräldraansvar och egenvård också och 2021 kommer vi att tillsätta en utredning om statligt huvudmannaskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.