I översättning lyder texten: ”Harald Gormsson, kung av Danmark, Skåne, Jumne, staden Oldenburg Foto: TT

Fynd i knapplådan kan vara Blåtands guldknapp

Uppdaterad
Publicerad

Elvaåriga Maja Sielski hittade ett guldföremål i sin gammelfarmors knapplåda. Det verkar inte vara vilken knapp som helst.

Experter tror att fyndet kan vara från vikingatiden.

Det runda guldföremålet, som Maja Sielski i Oxie utanför Malmö hittade, kan vara en minnesplatta från danske kungen Harald Blåtands grav Knapplådan följde med då familjen Sielski flyttade till Sverige från Polen 1986.

Under ett skolarbete fann Maja Sielski bilder på antika mynt i böcker och på nätet, och mindes det myntliknande föremålet bland knapparna. När pappa Tomasz tog kontakt med arkeologen Sven Rosborn i Malmö blev denne eld och lågor.

– En fantastisk historia, säger Rosborn som nu försöker belägga minnesplattans äkthet.

Hittades på 1800-talet

Men helt säker är han inte.

– Det kan man aldrig vara. Men inget talar för att den inte skulle vara äkta.

Guldplattan ska ursprungligen ha hittats 1840 då en liten landsortskyrka tre kilometer från staden Wolin byggdes om, som under namnet Jumne var ett blomstrande handelscentrum under vikingatiden.

– Det var förmodligen platsen för Harald Blåtands grav, säger Sven Rosborn.

Arkeologen osäker

Men Gitte Ingvardson, arkeolog på Lunds historiska museum, som också har studerat guldplattan, tvivlar.

– Jag tror inte att den är från vikingatiden utan snarare tillverkad på 1800-talet. Men inte heller jag är helt säker, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.