Ny rapport: Fyra av fem sjukskrivna för utmattning är kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Fyra av fem som sjukskrivs för utmattningssyndrom är kvinnor, visar en ny rapport från Försäkringskassan.

Dessutom ökar tiden som de är sjukskrivna. En av dem som drabbats är komikern och författaren Karin Adelsköld.

– Jag hade fått många signaler, jag kunde inte sova och hade ont i kroppen, säger hon i Aktuellt.

Försäkringskassan har tagit fram en ny rapport om utmattningssyndrom. Rapporten är den första i sitt slag och sammanställer hur många som drabbats av utmattningssyndrom och utbrändhet i Sverige under åren 2018 och 2019.

En klar majoritet av dem som drabbas är kvinnor. 2018 och 2019 sjukskrevs 25 000 personer för utmattning och 19 500 av dem var kvinnor.

En av dem som drabbats två gånger är komikern och författaren Karin Adelsköl. Hon tappade bland annat minnet och drabbades av humörssvängningar.

– Jag kraschade två gånger, men den senaste gången var mest allvarlig för exakt fyra år sedan i dag. Jag var ute och gick och plötsligt var det som en vit blixt där allt försvann och jag visste inte vem jag var eller var jag var någonstans, säger Karin Adelsköld.

Fyra av fem är kvinnor

Hon slutade bland annat jobba när det blev för mycket.

– Eftersom att det var andra gången såg jag till att sluta jobba nästan helt. Jag började till exempel yoga och allt. Jag brände ut mig nästan, på att inte bränna ut mig. Den inre stressen gjorde jag nästan ingenting åt.

Enligt rapporten är fyra av fem av dem som drabbats kvinnor. Elin Linsäter, psykolog som jobbar med stressrelaterad behandling i primärvården, delar bilden av att det är en klar majoritet kvinnor bland de som söker vård för stresserelaterad ohälsa.

– Många studier visar att det är mer än 80 procent av de som söker som är kvinnor. Ungefär i 40-årsåldern är den genomsnittliga patienten, har ofta barn och familj och ett krävande yrke, säger Elin Lindsäter i Aktuellt.

Finns olika faktorer

Det finns flera orsaker till att sjukskrivningarna nu ökar, berättar Ulrik Lidvall, analytiker på Försäkringskassan.

– Det vi har sett är dels olika faktorer, sociala faktorer. Man befinner sig mitt i livet och har stor familj och små barn. Sen ser vi också att det är särskilda yrkesgrupper som är särskilt utsatta, säger Ulrik Lidvall och fortsätter:

– Det gäller till exempel kontaktyrken inom vård och omsorg och skola.

Även byggbranschen sticker ut, som arkitekter, byggnadsingenjörer, veterinärer och djurskötare.

Se Uppdrag Gransknings ”Sjukt stressad” från 2019 här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.