Fyra döms till fängelse för omfattande momsbedrägerier

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer döms till flera års fängelse för inblandning i en omfattande mombsbedrägerihärva i Laholm. Detta sedan man via ett bolag försökt undgå att betala omkring 160 miljoner kronor i moms.

SVT Nyheter har tidigare berättat om hur bolaget, som drivits av ett par, ska ha förfalskat fakturor och andra handlingar för att mörka att man inte betalat moms på bland annat inköpta mobiltelefoner.

Företagets affärer ska enligt åklagaren i ärendet ha samordnats via ett internationellt kriminellt nätverk med syftet att tvätta pengar från brottslighet.

Utredningen mot företaget är en av flera ärenden i den så kallade mobilhärvan, där ett hundratal bolag kan ha varit inblandade i falsk elektronikhandel. Sammantaget bedöms bedrägerierna ha kostat staten fyra miljarder kronor, enligt Skatteverket.

Laholmparet döms till fyra års fängelse vardera för fyra fall av grova skattebrott. De döms även för att ha tvättat drygt 500 miljoner kronor.

Ytterligare två inblandade personer döms till tre och sex års fängelse för medhjälp till grovt skattebrott och för grov näringspenningtvätt. En av dem är en advokat som på grund av sin delaktighet dessutom meddelas näringsförbud i fyra år.

En femte person som också åtalats i fallet frikänns.

Samtliga har nekat till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.