Fyra kvar i kampen om att bli nytt språkrör för Miljöpartiet

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer är kvar i kampen om att bli nytt språkrör för Miljöpartiet.

– Politiskt handlar det mycket om hur partiet ska profilera sig framledes, om man ska vara ett brett parti som har många profilfrågor eller om man ska gå tillbaka till en tydlig miljö- och klimatpolitisk profil, säger Niklas Bolin som är docent i statsvetenskap vid Mittuniversitetet.

Niklas Bolin är docent i statsvetenskap vid Mittuniversitetet. Han menar att det blir ett val mellan att bredda politiken, eller att fördjupa den.

– Det tror jag är det viktigaste vägvalet framåt för partiet, säger Niklas Bolin.

– Kandidaterna skiljer sig inte jättemycket åt. Den som sticker ut är Rebecka Le Moine som har en lite mer radikal profil.

”Bli ännu djupare”

När SVT talar med några av kandidaterna betonar Märta Stenevi att partiet har fler frågor.

– Det finns en hel rad politikområden där vi måste vara i debatten. Det måste vara tydligt vad vår skolpolitik är, vad vår vårdpolitik är och självklart vad vår miljö- och klimatpolitik är. Man ska kunna känna sig trygg med vad man kan förvänta sig av Miljöpartiet inom alla områden, säger Märta Stenevi.

– Jag tror snarare att vi måste dyka ner och bli ännu djupare och mer förankrade i de frågor där vi är starkast, det vill säga miljöfrågorna, säger Rebecka Le Moine.

– För att kunna tackla klimat och miljökriserna så behöver vi också överge idén, eller religionen, om den ekonomiska tillväxten. Vi behöver kritisera 40-timmarsveckan och utforma någon typ av basinkomst.

Kan välja annan väg

Niklas Bolin menar dock att valberedningen den här gången kanske snarare letat efter någon som får ut budskapet än en grön profil.

– Man tycker att man genomfört mycket politik och nått bra framgångar inom miljö- och klimatpolitik, men att man inte lyckats kommunicera utåt att det är Miljöpartiet som står för de här sakerna. Därför söker man nu någon som är en bra kommunikatör, säger han.

Han tror inte att regeringssamarbetet eller januariavtalet kommer att påverkas i någon större utsträckning, däremot så är det inte säkert att nästa språkrör kommer att vilja sitta i regeringen.

– Antingen fortsätter vi att bli ännu mer breda och regeringsdugliga, eller så väljer vi en annan väg där ett språkrör står utanför regeringen, säger Rebecka Le Moine, som inte vill bli minister om hon väljs.

– Vi har valt som parti att ingå i regeringen och då är det också naturligt att språkrören sitter i den regeringen så länge som partiet vill det, säger Märta Stenevi.

Här är kandidaterna

  • Annika Hirvonen, gruppledare i riksdagen och talesperson för skolfrågor.
  • Rebecka Le Moine, riksdagsledamot och talesperson för biologisk mångfald.
  • Märta Stenevi, partisekreterare idag och valberedningens förslag till nytt språkrör.
  • Elin Söderberg, distriktsordförande i Västerbotten och ledamot i Umeå kommunfullmäktige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.