Foto: Johan Paulin/JPA, Henrik Montgomery/TT, Fredrik Sandberg/TT

Hotet om misstroende tillfälligt avvärjt

Uppdaterad
Publicerad

Ett avvärjt misstroendehot mot statsminister Stefan Löfven och en het debatt mellan SD-ledaren Jimmie Åkesson och MP:s Per Bolund om kriminaliteten.

Det är två av ämnena som stack ut under kvällens partiledardebatt i SVT:s Agenda.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt pressades av flera andra partiledare att ge besked om han menar allvar med att väcka misstroende mot regeringen.

– Jag vill ge regeringen chansen ett tag till, chansen att göra rätt, att låta bli att lagstifta, sa Sjöstedt under kvällens partilledardebatt när frågan om jobben debatterades.

Besked om ogiltigförklaring av uppsägningar

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, KD-ledaren Ebba Busch och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson menar att Vänsterpartiet ägnar sig åt tomma hot om att fälla regeringen.

SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein menar att hotet om ett misstroende avvärjdes, åtminstone tillfälligt.

Hon lyfter även fram ett nytt besked gällande fackens möjlighet att ogiltigförklara uppsägningar i företag med upp till 15 anställda.

– Här sa Stefan Löven att det inte ska bli verklighet och att han vill förändra det, säger hon efter debatten.

”Blir förbannad”

Debatten hettade även till när frågan om kriminaliteten avhandlades. SD-ledaren Jimmie Åkesson kopplade kriminaliteten till en ökad invandring och menar att både höger- och vänsterregeringar misslyckats med integrationen.

– Det kan man bara lösa genom att bygga sammanhållning, att ställa krav på människor som kommer hit och säga att vill ni bo i vårt land så får ni anpassa er till hur vi lever. Ni ska inte begå brott, för gör ni det så åker ni ut, säger han.

Miljöpartiets Per Bolund svarade:

– Jag blir uppriktigt förbannad när jag hör Jimmie Åkesson, han beskyller alla som har invandrarbakgrund för att vara på väg att bli kriminella.

”De äldre saknar en röst”

Även äldreomsorgen var ett av kvällens debattämnen. Här debatterade Liberalernas Nyamko Sabuni och Kristdemokraternas Ebba Busch mot varandra.

Sabuni menar att den svenska äldrevården måste utvecklas. Hon vill bland annat att äldre ska kunna få äldrevård på sitt eget språk om man inte talar svenska och vill se fler läkare på äldreboendena.

Enligt Ebba Busch så saknas det stora satsningar i januaripartiernas budgetar för de äldre. Hon lyfter även att en stor del av del i förklaringen till att äldre drabbades så hårt av corona under våren handlar om värderingar.

– De äldre saknar en röst och en företrädare vid regeringsbordet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.