Foto: TT

Fyra orsaker till att kvinnor är mer stressade

Uppdaterad
Publicerad

Utbrändhet är på många sätt en kvinnosjukdom. Ingen vet exakt varför men det finns en rad orsaker som tros spela roll.

1. Skillnader i vården

Psykiska problem kopplas oftare ihop med kvinnor än med män, något som kan leda till skillnader både när det gäller hur män och kvinnor beskriver sina besvär och hur de bemöts av läkare.

– Jag tror att män i snitt är underbehandlade för utmattningssyndrom – även om jag inte tror att mörkertalet är så stort att det skulle förändra att det främst är en kvinnosjukdom, säger Kerstin Jeding, psykolog vid Stressmottagningen i Stockholm.

2. Biologiska orsaker

De rent biologiska skillnaderna, som olika hormoncykler, skulle kunna göra att kvinnor och män reagerar olika på stressade situationer, enligt forskning.

– Det anses lite kontroversiellt och det kan vara en orsak till att det inte forskas så mycket på just det området, säger Kerstin Jeding.

3. Könssegregering på arbetsmarknaden

Sjukfrånvaron på grund av stress är betydligt högre inom vissa branscher, ofta vård, skola och omsorg, där många kvinnor jobbar.

– Något som talar för att det här är en stor faktor är att män i kvinnodominerande yrken har samma risk och är lika sjuka, säger Kerstin Jeding.

4. Skillnad i ansvar och arbetstid

När man räknar arbete både i hemmet och på arbetsplatsen, så har kvinnor högre total arbetsbörda enligt forskning.

– Kvinnor upplever ofta att de blir projektledare. Även om vi delar mer av hushållsarbetet så är det ofta kvinnor som måste se till att det blir gjort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stressjukdomarna ökar

Mer i ämnet