Fyra svenska berg nytt världsarv

Uppdaterad
Publicerad

Fyra högt belägna platser i Tornedalen var pusselbitar i den tysk-ryske astronomen Wilhelm von Struves plan för att på 1800-talet mäta jordklotets rundning. Nu är de Sveriges senaste världsarv på Unescos lista.

Topparna – Tynnyrilaki, Jupukka, Pull- inki och Perävaara – ingår i Struves meridianbåge, som sträcker sig från norska Hammerfest till Izmail i Uk- raina. Bågen, som är 282 mil lång, omfattar ca 300 punkter i tio länder.

Genom att mäta vinklar mellan punkter- na och kontrollera stjärnornas positi- on kunde jordytans krökning beräknas.

Struves meridianbåge

  • Under åren 1816-1855 utfördes en meridiangradmätning på initiativ av den tysk/ryske astronomen Friedrich G. Wilhelm Struve.
  • Syftet med mätningen var att ge bättre värden för jordens form.
  • Bågen sträcker sig mellan Svarta havet och Norra ishavet och mätpunkterna finns i tio länder: Norge, Sverige, Finland, Ryssland, Estland, Lettland, Litauen, Vitryssland, Ukraina och Moldavien.
  • Bågen bestod ursprungligen av 325 punkter, med cirka 30 kilometers mellanrum, och går längs den 26:e ostliga meridianen. Den totala sträckan är 2 820 kilometer.
  • De fyra svenska punkterna finns på bergen Pervävaara i Haparanda, Pullinki i Övertorneå, Jupukka i Pajala och Tynnyrilaki i Kiruna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.