Gulnara Karimova, diktatordottern som har en central roll i Telia Sonera-skandalen i Uzbekistan. Foto: Scanpix

Fyra Teliachefer får sparken

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer i Telia Soneras ledning får sparken i spåren av korruptionsaffärerna i framför allt Uzbekistan.

”Styrelsens slutsats är att några högre befattningshavare inte längre har styrelsens förtroende. Därför har de meddelats att deras anställningar kommer att avslutats och att de lämnar sina poster med omedelbar verkan”, skriver styrelseordförande Marie Ehrling i ett pressmeddelande.

Finansmarknadsminister Peter Norman säger till SVT att han välkomnar beslutet.

Telias diktatursamarbete

– Jag välkomnar att Telia Sonera utreder och går till botten med de utmaningar som påverkat förtroendet för bolaget.

Nyheten fick snabbt konsekvenser på börsen, där Telia Soneras aktie föll med 2,3 procent.

Före detta vd:n en av de sparkade

Finansdirektören Per-Arne Blomquist är en av de fyra som får gå. I ett separat pressmeddelande från företaget står det att han lämnar bolaget med omedelbar verkan.

Per-Arne Blomquist var tillförordnad vd för Telia Sonera under perioden mellan att Lars Nyberg avgick i februari till följd av den tunga kritiken mot bolaget, och till dess att den nye vd:n Johan Dennelind tillträdde i september.

Vid bolagsstämman i april försvarade Blomquist bolagets agerande. I ett brev till aktieägarna innan stämman beskrev han Telia Sonera som ett ”sunt företag med sunda värderingar” som ”bidrar till hållbar samhällsutveckling”.

Men Blomquist lämnar inte företaget tomhänt. Enligt Telia Soneras årsredovisning får Per-Arne Blomquist lön i 12 månader efter att han sagts upp. Han hade förra året en grundlön på 5,3 miljoner kronor, 440.000 kronor i månaden, och övriga ersättningar på 2,2 miljoner kronor.

Mutmisstänkt får gå

TT erfar också att Tero Kivisaari är en av de andra avskedas.

Kivisaari var den som ledde den mutmisstänkta etableringen i Uzbekistan och en av dem som fick e-post där det framgick att bolagets partner i landet var diktatorsdottern Gulnara Karimova, som tros ha skott sig på miljardbelopp genom affären. Kivisaari ledde ett tag både det affärsområde som ansvarar för verksamheten i de forna Sovjetländerna, liksom det för mobila tjänster.

I oktober fick Tero Kivisaari sluta som chef för Mobilitetstjänster för att övergå till andra arbetsuppgifter inom koncernen. Då hänvisade Telia Soneras vd Johan Dennelind det beslutet till turerna i Uzbekistan:

”Tero Kivisaaris roll inom Telia Soneras kritiserade investeringar i Uzbekistan, och uppmärksamheten kring dessa, har gjort det omöjligt för honom att agera med

den externa och interna auktoritet som chefen för vårt största affärsområde behöver”, kommenterade Johan Dennelind tidigare i höstas, enligt Dagens Industri.

Kivisaari är en av de två som är delgiven misstanke om mutbrott efter affären.

Leddes av diktatorsdottern

  • Telia Sonera gick 2007 in i Uzbekistan genom ett licensavtal med en lokal partner, Takilant. Det visade sig vara ett brevlådeföretag i Gibraltar som på papperet leds av diktatordottern Gulnara Karimovas unga personliga assistent.
  • Takilant har mellan 2007 och 2010 tjänat omkring två miljarder kronor på den mutmisstänkta affären, som utreds av åklagare. Såväl Telia som Karimova nekar till mutbrott.
  • Uppgifterna ledde i vintras till vd Lars Nybergs avgång och att styrelsen byttes ut. Telia är fortfarande verksamt i Uzbekistan.
  • Skandalen avslöjades av Uppdrag Gransknings Sven Bergman, Joachim Dyfvermark och Fredrik Laurin, som vann Stora Journalistpriset för avslöjandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Telias diktatursamarbete

Mer i ämnet