Så var utfrågningen med Ebba Busch Thor – i fyra punkter

Uppdaterad
Publicerad

Nej till böneutrop – men ja till satsning på kärnkraft. Det var några av beskeden från Ebba Busch Thor i kvällens SVT-utfrågning. KD-ledaren fick applåder för sitt svar om böneutrop, men pressades hårt om äldreboendeplatser. Här är utfrågningen sammanfattad i fyra punkter.

Kärnkraften: ”Hellre än smutsig kolkraft”

När det gäller kärnkraften stod Ebba Busch Thor fast vid det hon sade häromdagen i Expressens/Dagens Industris partiledardebatt – att hon vill satsa på den och inte lägga ner reaktorer i förtid.

Val 2018 – #dinröst

– Sverige är världsledande i miljö- och klimatfrågor men vi har våra största utsläpp i transportsektorn och basindustrin. Ska vi nå våra höga klimatmål krävs det mer el, inte mindre. Därför är jag oroad över att en reaktor lades ner i vintras och att ytterligare två ska stängas. Hellre kärnkraft än smutsig kolkraft från Tyskland, som regeringens politik leder till, sade Ebba Busch Thor.

Hon menar att det kanske behövs en ny lagstiftning där elhandelsbolagen måste upphandla en viss mängd el från för att få en förutsägbarhet i hur mycket el vi behöver.

– Och det kan vara positivt för kärnkraften, sade hon, men tyckte inte att det skulle kunna vara att subventionera kärnkraft.

Familjepolitiken: Vill ta bort pappamånader

KD vill ta bort de tre pappamånaderna ut föräldraförsäkringen, något som Ebba Busch Thor underströk i kvällens utfrågning.

– Det kan aldrig vara politikers uppgift att styra över hur man ska lägga upp sitt familjeliv, slog hon fast.

Ebba Busch Thor tycker att föräldraförsäkringen är en speciell försäkring.

– En del jämför föräldraförsäkringen med andra försäkringar, som att få ersättning om man blir sjuk – men barn är inte någon snuva! sade hon med eftertryck och fortsatte med att säga att barnet ska vara i centrum.

Äldrevården: Hårt pressad om försvunna platser

Äldrevården är ett ämne som hon gärna pratar om, men hon blev hårt pressad av frågor kring varför nästan 10 000 platser på äldreboenden lagts ner under Alliansregeringens tid – när hennes parti hade ansvaret för äldrefrågorna.

– Jag satt inte i regeringen då och jag kan bara svara för vad jag kommer att göra framåt, sade Ebba Busch Thor och tillade att under hennes tid som ansvarig för äldreomsorgen i Uppsala kommun byggdes flera hundra äldreboendeplatser för att ingen skulle behöva stå utan.

Och hon lovade att om KD sitter med i nästa regering så kommer de äldre att ha en röst med dem.

Värderingar: Applåder för svar om böneutrop

Ebba Busch Thor fick frågor om sitt nej till böneutrop och hur det rimmar med religionsfriheten. Hon möttes av applåder från publiken, som bjudits in av partiet, när hon pratade om KD:s hållning till böneutrop.

– Vi säger nej till utrop som är återkommande, insitutionaliserade, när man tillåter en moské att basunera ut sin tro, sin religion, sin bön ut över ett bostadsområde. Där människor sitter i sin trädgård eller vardagsrum och ska höra det, det tycker jag inte är rätt.

Men där det inte stör? Som i ett industriområde eller på landsbygden?

– Nu hoppas jag människor ska kunna röra sig på landsbygden också, det är inte totalt avfolkat för att det är utanför stan. Men jag kan se att man kan ge tillstånd vid enskilda tillfällen.

Och hon menar att det inte står i konflikt med religionsfriheten.

– Vi ska värna den. Jag är själv troende och har fått många korkade frågor och lider med de muslimer som blir bemötta med skepsis. Men många muslimer respekterar att i Sverige råder friheten att i sitt vardagsrum kunna säga nej till politiska budskap och till en annan människas tro.

Fakta från utfrågningen

Särskilt boende åldersgrupp 65 år och äldre, 1 oktober 2006-2017

  •  2006: 98 619
  •  2007: 97 494  
  •  2008: 96 736
  •  2009: 95 377
  •  2010: 93 980
  •  2011: 92 212
  •  2012: 90 521
  •  2013: 88 986
  •  2014: 88 712
  •  2015: 87 903
  •  2016: 88 886
  •  2017: 88 208

Källa: Socialstyrelsen, tabell 10.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet