Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lista: Så skyddar du dig mot de virus som härjar. Foto: TT/SVT

Fyra virus sprids just nu – så kan du skydda dig

Publicerad

De flesta av oss har kanske varit sjuka en eller två gånger under de senaste veckorna. Anledningen är att fyra virus: covid-19, influensa, RS-virus och vinterkräksjukan sprids samtidigt och snabbt.

– Problemet är väl helt enkelt att det finns så många virus som sprids just nu, säger smittskyddsläkare Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala.

Det gäller att sprita och tvätta händerna så ofta det går, ta vaccin som finns och inte vara nära någon som är sjuk – uppger sjukvården. Men några garantier finns dock inte.

– Det är svårt att skydda sig fullständigt, det skulle vara total isolering men det är för de flesta inte någon möjlighet, säger även Fredrik Månsson, överläkare på Skånes universitetssjukhus.

– Men att undvika att träffa sjuka individer kan i alla fall minska risken, lägger han till. Sedan gäller det även att veta om man är i en särskild riskgrupp, för då gäller olika skydd för olika virus.

Insjuknar på nytt

Det är heller inte ovanligt eller speciellt konstigt om man skulle insjukna igen, kort efter ett tillfrisknande.

– Har man covid den här veckan så kan man istället bli förkyld med influensa eller något annat veckan därpå, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala.

Hör smittskyddsläkare Johan Nöjd i klippet ovan berätta hur du kan skyddar dig och dina anhöriga virus för virus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.