Foto: Jessica Gow/TT

Fyraåringars inaktivitet överraskar

Uppdaterad
Publicerad

Fyraåringar spenderar ungefär hälften av sin vakna tid helt stillasittandes och flickor rör sig mindre än pojkar, det visar ny svensk forskning. Bara tre av tio fyraåringar når upp till WHO:s rekommendation.

– Det finns någon form av tro att fyraåringar är aktiva av naturen men vår data visar att det inte verkar vara så, säger Daniel Berglind, barn- och ungdoms epidemiolog vid Karolinska Institutet i Solna. Han är överraskad över resultatet.

Daniel Berglind och hans forskarkollegor har mätt hur svenska fyraåringar rör på sig. Med hjälp av noggranna rörelsemätare kartlade de barns rörelsemönster under en vecka. Totalt ingick 546 barn i studien i åtta av landets landsting och regioner.

Studien visar att 31 procent av fyraåringarna når upp till WHO:s rekommendation för åldern, det vill säga 60 minuter medel till hård fysisk aktivitet om dagen, vilket motsvarar promenad i raskt takt. I internationell jämförelse är detta ett lågt resultat.

Stillsamma under helgerna

Svenska fyraåringar är mindre aktiva än exempelvis barn i Kanada, USA och Storbritannien där liknande studier gjorts tidigare. Dessutom visar den nya studien att barn rör sig mindre under helgerna jämfört med veckodagarna. Med andra ord tyder forskningen på att barn är mer aktiva på förskolan än när de är hemma med mamma och pappa på helgerna.

Marcus Lundstedt, pappa till Ivar fyra år känner igen sig men tycker samtidigt att det är upp till föräldrarna att skapa förutsättningar för att barnen ska tycka att det är roligt att röra på sig.

– Gör man som inget så händer det förmodligen inte något för Ipaden och surfplattorna är starka krafter, säger Marcus Lundstedt.

För en tid sedan använde sonen Ivar surfplattan väldigt mycket.

– Det var till och med så att Ivar kunde kolla på Ipaden när vi åt middag och när vi åt frukost.

Mer tid utomhus

Marcus och Ivars mamma tog då bort surfplattan och skapade tydliga regler. Sonen fick använda surfplattan max en timme om dagen.

– Det är en läroprocess som allt annat när man är förälder.

Daniel Berglinds rekomendation till föräldrar är att man ska försöka vara ute så mycket som möjligt när man är med sina barn.

– Det finns ett tydligt samband mellan hur mycket tid man spenderar utomhus och hur mycket man som barn rör på sig.

”Föräldrar tar den enkla vägen”

I nuläget har forskarna bara studerat själva rörelsemönstret och inte de bakomliggande orsakerna, men Daniel Berglind noterar att användandet av surfplattor och telefoner har ökat i samhället.

– Föräldrar kanske tar den enklare vägen och för att få lite tid för sig själv kanske man sätter på en iPad eller liknande.

Att det är ohälsosamt är klart men exakt hur barn påverkas av att sitta stilla är emellertid oklart. Men man vet från tidigare forskning att om man är fysiskt inaktiv som ung så är detta ofta ett beteende man bär med sig när man blir äldre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.