Stegen minskade med 4000 per dag Foto: SVT

Mobilen gör pojkar stillasittande

Uppdaterad
Publicerad

Den fysiska aktiviteten bland pojkar i åldern 11-13 år har minskat med en fjärdedel på tretton år, det visar en ny studie. Smarta mobiler tros vara en av bovarna bakom resultatet.

Studien har gjorts vid Göteborgs universitet och Linnéuniversitetet. Forskarna bakom har har vid tre mätningar mellan år 2000 och 2013 mätt den dagliga fysiska aktiviteten bland elever i årskurs två och fem på fem skolor i en medelstor svensk stad.

– Jag häpnade! Jag trodde inte på siffrorna. Vi fick räkna om och räkna om och när vi väl såg att så här är det så fick vi titta på andra observationer vi gjort. Det är en väldig minskning, säger Anders Raustorp, en av forskarna bakom studien.

Han säger att de smarta mobilerna tycks öka framförallt pojkars stillasittande.

– Pojkar verkar vara lite mer absorberade av smartphones, av möjligheterna till spel.

Minskat med 24 procent

Aktiviteten har noterats under skoltid och fritid genom stegräknare, samt genom att vikt, längd och BMI har mätts.

När det gäller exempelvis flickor i årskurs två så ökade aktiviteten mellan år 2000 och 2006, men stabiliserades 2013. Den stora förändringen gäller pojkar i årskurs fem där stegen minskade från 16.670 per dag till 12.704.

– I elva- till tolvårsåldern är man som mest aktiv. Om den nivån ligger 24 procent lägre så är det alarmerande tycker vi, säger Anders Raustorp.

Femteklassarna Jonatan Sköld och Ludwig Thunberg på Kålltorpsskolan i Göteborg menar att även om telefonen tar en del tid så är aktiviteter viktigast.

– Jag tycker det är väldigt roligt att röra på mig. Det är skoj att spela fotboll, säger Jonatan Sköld.

– Det är väldigt viktigt att röra på sig. Om jag inte hade rört på mig så hade jag kanske inte sett ut som jag gör nu, jag kanske hade varit lite tjockare, säger Ludwig Thunberg.

Rekommenderat antal steg

Ett forskarlag från flera länder har kommit fram till en stegrekommendation om 12.000 steg per dag för flickor och 15.000 per dag för pojkar.

Det motsvarar 60 minuter måttlig till intensiv fysisk aktivitet för både pojkar och flickor i årskurs fem.

I studien uppmättes stabila siffror för flickor medan man såg en genomsnittlig minskning på 24 procent för pojkar, från 16.670 steg till 12.704 steg.

Endast 20 procent av pojkarna når upp till de rekommenderade 15.000 stegen per dag.

Källa: Göteborgs Universitet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.