Gör roliga saker tillsammans med barnen, tipsar Åsa Landberg, barnpsykolog och psykoterapeut, de föräldrar som känner att datorer och smarta mobiler tar för mycket av barns tid. Foto: TT/SVT

”Går att minska barnens tid vid datorn”

Uppdaterad
Publicerad

Lägg undan skärmen, ändra på mönster och gör roliga saker tillsammans med barnen.

De råden ger Åsa Landberg, barnpsykolog och psykoterapeut, till föräldrar som känner att datorer och smarta mobiler tar för mycket tid.

– Gör nåt som barnen är intresserade av, säger Landberg i SVT Gomorron.

En studie visar att aktiviteten bland pojkar i åldern 11-13 år har minskat med en fjärdel på 13 år. Smarta mobiler och barns stillasittande tros vara  orsaken.

Landberg tror att datorer och smarta telefoner har lett fram till en stor förändring, inte bara hos barnen, utan även hos hela familjer och vuxna.

Barn allt mer stillasittande

Hon menar dock att det som förälder går att påverka barnen att ägna sig åt mer fysiska aktiviteter.

– Det mest effektiva är att vi tänker efter hur vi gör själv och ändrar på mönstret. Barnen gör ofta som vuxna gör. Att bara förbjuda blir ofta ett negativt mönster med mycket gräl och bråk, säger Landberg.

”Visa att det är kul”

Hon föreslår att man gör aktiviteter tillsammans med barnen – men på barnens villkor.

– När det gäller fysisk aktivitet kan man göra saker tillsammans med sitt barn. Man kan lägga undan skärmen själv. Man kan åka ut och bada eller gå ut och klättra, eller åka skridskor, skidor eller nånting som innebär fysiskt aktivitet. Visa att det är kul och se till att göra nåt som barnen är intresserade av.

Skärmtiden – är det en stor konflikt inom familjen?

– Det är massor av gräl kring det. Jag tror att det är viktigt som vuxen att tänka efter vad man vill och hålla en konsekvent linje. När det blir mycket gräl så kan det hända att föräldrarna helt plötsligt tröttnar och förbjuder lite impulsivt istället för att ha en genomgående linje.

Vilken linje ska man ha?

– Det beror vad man för barn.  Man måste tänka efter vad som är rimlig tid framför datorn. Jag kan dock inte säga hur många timmar det handlar om. Barn gör så olika saker vid datorn.

”Var förebild”

– Det är stor skillnad om man håller på med sociala medier. Då kanske man måste gå in en liten stund många gånger per dag. Sitter man med ett spel kanske man vill ha sammanhängande tid länge, annars kan man inte spela sitt spel.

Villket är det mest effektiva sätt att påverka sitt barn i den riktning man vill?

– Att vara en förebild och att vara med barnet. Att visa hur man kan göra, säger Åsa Landberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barn allt mer stillasittande

Mer i ämnet