Gäddan invaderar när vattnet blir varmare – öringen slås ut

Uppdaterad
Publicerad

Gäddan har invaderat tusentals svenska sjöar och det kommer att bli betydligt fler i framtiden. Forskarna har räknat ut att omkring 9 000 sjöar, framförallt i norra Sverige, kommer att invaderas de kommande 100 åren och arter som öring slås ut.

Det är ett allt varmare vatten som framförallt gynnar gäddorna. Gäddor trivs och jagar bättre när vattentemperaturen är hög.

Öringen slås ut

I en tredjedel av de cirka 9 000 sjöar där gäddan, enligt forskare på Umeå universitet, förväntas etablera sig, kommer det att få dramatiska konsekvenser. Den naturliga öringen kommer att slås ut.

Fisk i sjön

– Ekosystemen kommer att förändras i de här sjöarna, från att ha varit ett öringsdominerat system till att domineras av gädda och ofta abborre, säger Göran Englund, forskare på Umeå universitet.

Sker redan nu

Den här utvecklingen sker redan nu, konstaterar han.

– Framförallt så ser vi att kalla sjöar som haft väldigt lite gädda börjar plötsligt få stora mängder gädda.

Klimatrelaterat

Rapporterna om att gäddorna börjat vinna mark kom redan i början av 2000-talet och idag är det en realitet. Bakgrunden är klimatrelaterad, enligt forskarna.

– Det beror på att vi får ett allt varmare klimat, säger Göran Englund som menar att en uppbromsning av klimatutvecklingen är det enda som skulle kunna vända den här trenden.

Se mer om gäddinvasionen i videon ovan.

Gå på djupet – SVT:s kartläggning av fiskbestånden:

Kolla vilka fiskaarter som finns i sjön där du bor

Testa dina kunskaper i ”gissa fisken”

Så har fiskbeståndet utvecklats i Sverige de senaste 40 åren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fisk i sjön

Mer i ämnet