Gamla traditioner i förarsätet

Uppdaterad
Publicerad

Männen håller hårt i ratten och är oftare förare under bilresor medan kvinnorna åker med, visar en nationell resvaneundersökning. Gamla vanor, som att män bara åker med i bil när de är fulla, kan ligga bakom.

Undersökningen omfattar alla sätt att ta sig fram, inklusive gång. Män säger sig vara bilförare i hälften av alla sina resor. Kvinnor rattar bilen endast i tre av tio resor. I 20 procent av kvinnornas resor är de bilpassagerare, medan männen är det i tio procent av sina resor.

Varför det är ojämställt i bilen vet inte myndigheten Trafikanalys.

-Kanske är det gamla vanor som spelar in, säger statistikern Andreas Holmström som presenterade studien på Transportforum i Linköping på torsdagen.

-Som den gamla bilden att män bara åker med när de är fulla, säger han.

Cyklar lika ofta

Skillnaderna syns också i att kvinnorna går och reser kollektivt i högre utsträckning. När det gäller att cykla är det däremot ganska lika.

Undersökningen baseras på mellan 10 000 och 15 000 personer i åldrarna 6-84 år som har beskrivit alla sina resor under ett dygn.

Ännu så länge är resultaten preliminära. Rapporten ska vara klar i maj. Ett bekymmer är att det varit svårt att nå folk via telefon vilket gör att svarsfrekvensen är runt 50 procent.

-Vi ska analysera om de som inte svarat skiljer sig åt från dem som svarat, säger Andreas Holmström.

Vid arbetsresor är bilen, precis som i andra resor, klar etta. 60 procent tar bilen till jobbet. Färre än tio procent åker kollektivt. Fast fler, mellan 15-20 procent, säger att man vanligtvis tar bussen eller tåget.

-Folk tycker väl att det låter bättre att säga att man åker kollektivt, fast man inte gjort det just den dagen, säger Andreas Holmström.

Tid är pengar

Enligt en studie från KTH i Stockholm är det flera faktorer som styr människors resval. Bland annat tiden och priset. När tid ställs mot pris är en vanlig beräkningsmodell att en minut är värd en krona.

Vilken livsfas man är i spelar också roll visar en undersökning som Storstockholms Lokaltrafik (SL) har gjort.

-Unga singlar reser mycket kollektivt, men under småbarnsåren tar bilen över och även om kollektivresandet ökar senare i livet når det inte samma nivå som för de unga, säger Lena Lovén, omvärlds- och marknadsanalytiker på SL.

TT

Fakta: Trafikanalys

* Myndigheten Trafikanalys bildades den 1 april 2010. Ersatte gamla Sika.

* Denansvarar för officiell statistik för transporter och kommunikation. Granskar, analyserar och utvärderar föreslagna och genomförda åtgärder åt regeringen.

* Den nationella resvaneundersökningen startade 1 januari 2011. Ska genomföras även 2012. Frågor i undersökningen rör resor och förflyttningar, distansarbete, funktionsnedsättning, pendling med mera.

* Den senaste resvaneundersökningen gjordes 2005-2006.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.