Generaldirektören om kravet på att hon ska få sparken: ”Tråkigt”

Uppdaterad
Publicerad

Nu bemöter Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem den kritik som myndigheten fått efter SVT:s avslöjanden om hur man backat från sitt hårda krav på munskydd på äldreboendet Serafen. Flera riksdagsledamöter vill att händelserna utreds.

– Jag beklagar att det uppfattats som att vi skulle påverkas av någon annan eller ge efter för krav. Vi fattar självständiga beslut, sa Erna Zelmin-Ekenhem vid dagens gemensamma pressträff hos Folkhälsomyndigheten.

Hon kommenterade också kraven på hennes avgång, och chefsjuristens raderade mejlformulering om att man skulle ändra position för att undvika en ”svår debatt”.

Munskydd inom vården under covid

Flera riksdagsledamöter kräver nu att regeringen utreder händelserna.

– Om det skulle vara så att en myndighet inte är saklig och opartisk så är det oerhört allvarligt, säger Lina Nordquist (L).

– Det är viktigt att det som kommit fram tas på stort allvar av regeringen, säger Camilla Waltersson Grönvall (M).

– Det är väldigt oroande om vi inte kan lita på de besked expertmyndigheter ger. Jag hoppas att regeringen går till botten med uppgifterna, säger Acko Ankarberg Johansson (KD).

Regeringen kommenterar

SVT har bett om en kommentar från arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), och fått ett skriftligt svar från hennes statssekreterare Linda Grape (S):

”Regeringen har förtroende för Erna Zelmin-Ekenhem som myndighetschef. När det gäller myndigheters hantering och prövning av enskilda ärenden ska regeringen inte ha synpunkter på det. Jag utgår ifrån att Arbetsmiljöverket sköter sina kontakter med andra myndigheter och organisationer på ett ansvarsfullt sätt.”

Se SVT:s granskning Striden om munskydden här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Munskydd inom vården under covid

Mer i ämnet