Foto: SVT & Jessica Gow / TT

Bildt om sin delaktighet i kritiserade MSAB: ”Inte alls”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt satt i styrelsen för det svenska omdebatterade säkerhetsbolaget MSAB mellan 2016 och 2021. På frågan om hur delaktig han varit i bolagets kritiserade aktiviteter i Ryssland och Kina svarar han: ”Inte alls”.

Micro Systematic AB, eller MSAB som bolaget numera kallar sig, etablerade sig i Ryssland 2012. Året efter, 2013, vann de flera ”betydande affärer” enligt deras årsredovisning. Det året etablerade MSAB också ett kontor i Kina.  År 2016 valdes Carl Bildt in bolagets styrelse.

MSAB har tidigare kritiserats för hur deras spjutspetsteknologi använts för att komma åt innehållet i mobiltelefoner som tillhör bland annat oppositionen i Myanmar och demokratiaktivister i Hongkong.

SVT har även rapporterat om den rapport från amerikanska organisationen Amercian Council där MSAB får kritik på grund av sina aktiviteter i Ryssland och Kina, två länder som bolaget säger sig nu ha lämnat.

Fungerar inte utan uppdateringar

SVT har via mejl frågat Carl Bildt om hans eventuella delaktighet kring verksamheten i Ryssland och Kina. Han får också frågan hur han ser på Hongkongpolisens användning av MSAB:s produkter och vad han känner till om det. Han säger att han inte varit involverad.

– Vad gäller Kina var det väl Hongkong och det avslutades snabbt när situationen där förändrades, skriver Carl Bildt.

Carl Bildt avgick ur styrelsen under våren 2021. Han skriver att när MSAB slutar samarbeta med vissa länder så kan man inte använda tekniken.

– Om de inte får uppdateringar fungerar de inte. Det var ju ett annat sådant fall i Myanmar. De vägrades också uppdateringar efter kuppen, skriver Bildt.

– Notera dessutom att all export kräver godkännande av ISP (Inspektionen för strategiska produkter), skriver Bildt. Enligt Carl Bildt så hade MSAB en mer ”restriktiv lista” jämfört med den statliga myndigheten när han satt i styrelsen.

MSAB:s styrelseordförande Bernt Ingman vill inte kommentera kritiken i Atlantic Councils rapport om MSAB:s aktiviteter i Kina och Ryssland.

– Jag har inte hört talas om det överhuvudtaget. Men de här frågorna brukar vi ha uppe för diskussion i styrelsen, säger han.

”Före min tid”

Bernt Ingman tillträdde som ny styrelseordförande i våras. Han säger att han inte känner till så mycket om bolagets tidigare aktiviteter.

Ni har haft omfattande försäljning av era produkter till Ryssland. Hur vet ni att det inte missbrukas av militär och underrättelsetjänster?

– I sådant fall ska man inte göra det. Så länge jag har varit i styrelsen har det inte skett, säger Bernt Ingman.

Hur ser du på att i Hongkong så har tekniken använts mot demokratiaktivister?

-Det är mer än vad jag vet. Det här är före min tid så jag har ingen aning, säger Bernt Ingman som hänvisar alla specifika frågor till vd Joel Bollö.

SVT har sökt Joel Bollö som inte vill ställa upp på en intervju. SVT har även varit i kontakt med tidigare ordförande Henrik Tjernberg som i sin tur hänvisar till Bernt Ingman.

Rättelse

I en tidigare version av texten stod att Carl Bildt gick in i styrelsen 2013. Men han blev styrelsemedlem 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.