Genombrott om a-kassan

Uppdaterad
Publicerad

I en ny utredning har partierna enats om en lösning som innebär att betydligt fler ska täckas av grundförsäkringen.

Så särskilt stor skillnad mot dagens system är det inte, skillnaden är att det tänkta systemet ska fånga in fler arbetslösa som i dag inte kvalificerar sig för ersättning.

-Det är det som vi är överens om. Man kan kalla det ett genombrott, om man vill dramatisera det något, säger Gunnar Axén (M), ordförande i utredningen.

-Alla är överens om att fortsätta med det här förslaget som grund, säger Patrik Björck (S), ledamot i socialförsäkringsutredningen.

Öppnar upp

-Det man gör, är att man tar den befintliga försäkringen och så öppnar man upp den så att den omfattar många fler eftersom det är så många som står utanför hela försäkringssystemet. Därmed löser man obligatoriefrågan.

Obligatorisk a-kassa eller inte, är det som tidigare i huvudsak skiljt partiernas ståndpunkter åt. Både inom alliansen och i det rödgröna lägret har partierna haft olika åsikter – något som blockerat en lösning. Nu har man hittat en medelväg som alla partier ställer sig bakom.

Det var TCO-förslaget, som presenterades i oktober, som fungerade som dörröppnare i utredningen.

-Men att vi har adopterat hela förslaget är att dra det alldeles för långt, säger Axén.

Inte heller Patrik Björck köper alla delar i fackets förslag, men tycker att mycket är bra.

Kostar mer

Några färdiga förslag på ersättningsnivåer har inte utredningen enats om. Inte heller vilka kriterier i form av inkomst- och arbetsvillkor som ska gälla för att få del av de olika försäkringsdelarna.

 Dagens villkor, som gör att många aldrig kvalificerar sig för ersättning, är anpassad efter gårdagens arbetsmarknad, resonerar Gunnar Axén.

Grunden i förslaget är alltså att betydligt fler arbetslösa ska få ersättning från grundförsäkringen. Skissen till ny arbetslöshetsförsäkring lär därför kosta mer än vad den gör i dag, men totalt för samhällsekonomin kan det bli plus minus noll, hoppas Axén. I dag står alltför många arbetslösa, ofta yngre, studerande och personer med invandrarbakgrund, utan ersättning. De är i stället hänvisade till socialbidrag från kommunerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer