George W Bush har svenska rötter

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president George W Bush har svensk härstamning. Det är den amerikanska föreningen The Swedish Colonial Society som forskat fram presidentens förfäder, skriver SvD.

Man har funnit släktskap med en Måns Andersson som lämnade Göteborg med skeppet Kalmar Nyckel i oktober 1639 och anlände till kolonin Nya Sverige några månader senare.

Måns Andersson ägnade sig åt tobaks- odling och ska ha byggt en egen gård som han döpte till Silleryd, vilket får forskarna att tro att Andersson härstammar från Sillerud i Värmland.

Bush intresserad av uppgifterna

Det var på Kalmar Nyckels andra resa som Måns Andersson lämnade Sverige. På den första resan grundades kolonin Nya Sverige vid Delawareflorden.

-George W Bush och hans släkt är mycket intresserade av de här uppgifterna. Det här är deras äldsta kända europeiska rötter, säger David Emmi vid The Swedish Colonial Society till Svenska Dagbladet.

Söker mer information

The Swedish Colonial Society bildades 1909 i Pennsylvania och har till uppgift att bevara historiskt material om svenskar och finländare i Amerika.

-Vi är mycket intresserade av Måns Anderssons svenska rötter och den som har information får gärna höra av sig, fortsätter David Emmi.

I släkten Bush finns många andra kända personer som den tidigare presidenten och demokraten Franklin D. Roosevelt, nobelpristagaren Carl Sandburg och astronauten Edwin ”Buzz” Aldrin.

Invånarna i Sillerud tagna på sängen

I den värmländska byn Sillerud i Årjängs kommun med 1.135 invånare blev man lite tagna på sängen över nyheten om George W Bushs påstådda koppling till bygden.

-Det är otroligt vilken uppståndelse det har blivit, säger butiksinnehavaren Rickard Ohlin som nu hoppas på att få ett brev från Vita huset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.