– Vi får se hur viruset beter sig. Det här viruset är ju lite lömskt, säger Matti Sällberg och menar att det är oklart hur många gånger man behöver vaccineras. Foto: SVT

”Ger vaccin bara skydd i nio månader?”

Uppdaterad
Publicerad

Stämmer det att vaccin bara ger skydd i nio månader? Vad görs det för studier om verkan och biverkningar av upprepade vaccinationer? Och varför vaccineras inte personer under 18 år? Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid Karolinska Institutet, svarar på tittarnas vanligaste frågor.

I dag väntas läkemedelsbolaget Modernas vaccin bli godkänt av EU. Inom två veckor beräknas vaccinet komma till Sverige.

– Det är jätteviktigt. Om det blir godkänt idag så har vi fördubblat tillgången på vaccin i Europa i princip, säger Matti Sällberg i Morgonstudion.

Stämmer det att vaccin bara ger skydd i nio månader?

– Nio månader är ingen dålig gissning i alla fall. Just Modernas vaccin ger ett tydligt skydd fram till åtminstone fyra månader. Det talar för att det kommer att hålla minst sex till tolv månader, så någonstans där omkring är ingen osannolik gissning.

Kommer man veta vilket av vaccinet man får?

– Kanske om man frågar, men man kommer inte kunna välja än så länge eftersom det är en sån bristvara, Matti Sällberg.

Se svaren på tittarnas frågor i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.