• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

22-åriga Christa Opava tvingas arbeta som timvikarie, trots att hon är utbildad undersköterska. Foto: SVT

Gideonsson vill få bort osäkra timanställningar

Uppdaterad
Publicerad

Timvikarier tvingas med kort varsel fylla luckor när fast personal fattas och saknar därför möjlighet att planera sina liv.

– Vi har kommit tillbaka till förra sekelskiftet där man varje morgon stod med mössan hand och bockade och bugade för att få ett jobb. Nu är det sms:en som styr, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson i Agenda.

Under coronakrisen har timvikariernas situation blivit tydlig. Ofta handlar det om unga kvinnor som används till att fylla luckorna när fast personal fattas.

En av dem är 22-åriga Christa Opava, som trots att hon är utbildad undersköterska tvingas arbeta som timvikarie.

Hon jobbar på Eskilstuna kommun och finns alltid till hands om något jobbpass skulle dyka upp via sms, vilket gör det svårt för henne att planera sitt liv.

– Det känns som att man gärna vill utnyttja unga undersköterskor och sätta dem på timmar, för man tänker att de orkar mest, men man orkar ju bara så mycket, tills man inte gör det längre, säger hon i Agendas inslag.

Hon säger även att hon är besviken på Socialdemokraterna, ett parti som hon tidigare har engagerat sig i.

”Vi har kommit tillbaka till förra sekelskiftet”

Just nu förhandlar fack och arbetsgivare om nya regler för anställningstryggheten. LO:s ordförande Susanna Gideonsson säger att det är oerhört viktigt för LO att få bort osäkra timanställningarna när man nu förhandlar om om nya regler för anställningstryggheten.

– Vi har kommit tillbaka till förra sekelskiftet där man varje morgon stod med mössan hand och bockade och bugade för att få ett jobb. Nu är det sms:en som styr för att få de timmarna som man behöver, säger hon i Agenda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.